Zorgbedrijf Antwerpen en Aditi organiseren studiedag ‘Grijs en goesting’ over senioren en seksualiteit

Op 5 september 2019, over deze onderwerpen: Senioren, Welzijn

Senioren en seksualiteit: een onderwerp dat de oren doet spitsen, nieuwsgierig maakt en ook wel eens doet fronsen. Maar heel veel wordt er niet over gepraat. Nochtans valt er een heleboel te leren en te weten over dit thema en kunnen zorgverleners groeien in hun dienstverlening door ook bewust met dit thema bezig te zijn. Daarom organiseert Zorgbedrijf Antwerpen samen met Aditi vzw een studiedag ‘Grijs en goesting’.

De studiedag bekijkt intimiteit en seksualiteit bij senioren vanuit biologische, medische, sociale en culturele invalshoeken en vanuit de zorg. Op het programma staan naast plenaire informatiesessies ook workshops in kleine groepen.

Grijs en goesting

Zorgbedrijf Antwerpen nodigt met de studiedag ‘Grijs en goesting’ zorgorganisaties uit het taboe rond senioren en intimiteit te doorbreken. Huidhonger en goesting zijn immers universele, menselijke behoeftes. Dat ervaren ook zorgmedewerkers elke dag.

Vorig jaar lanceerde Zorgbedrijf Antwerpen daarover al het boek ‘Grijze goesting. Liefde, intimiteit en seksualiteit op latere leeftijd’, maar ook in de dagelijkse werking waakt de organisatie over openheid en bespreekbaarheid van het thema bij klanten en medewerkers. Zo zijn er opleidingen daarover voor medewerkers en werkt Zorgbedrijf Antwerpen samen met het advies- en informatiecentrum Aditi dat onder meer instaat voor seksuele dienstverlening. Daarnaast heeft Zorgbedrijf Antwerpen met ‘Tachtig Tinten Grijs’ een holebi- en transgendersensitief woonbeleid uitgewerkt.

Voorzitter Fons Duchateau kan dit alleen maar bijtreden: “Seks verdwijnt nooit, het neemt gewoon andere vormen aan. Deze quote is van de Amerikaanse schrijfster Erika Jong en vat perfect samen wat collega’s in Zorgbedrijf Antwerpen vaststellen. Seks is van alle tijden en alle leeftijden. We hebben er behoefte aan, ook wanneer we in een woonzorgcentrum terechtkomen. En daarom moeten we er ook in de dienstverlening aandacht voor hebben en taboes doen sneuvelen. Door er over te praten bijvoorbeeld. En door senioren waar nodig te helpen in hun verlangen naar intimiteit en seksualiteit. Zorgbedrijf Antwerpen lanceerde hier vorig jaar een boek over en vandaag werken we verder op dat elan. Recent onderzoek toont aan dat seksualiteit, ook op latere leeftijd, de kans op kanker en hartaanvallen vermindert. Naast de intimiteit die ieder mens nodig heeft. Dit gaat over levenskwaliteit van senioren en dat is de eerste bezorgdheid van Zorgbedrijf Antwerpen.”

Voor wie is deze studiedag interessant?

Voor iedereen die in de zorg werkt en in aanraking komt met senioren: medisch en paramedisch personeel van woonzorgcentra, ziekenhuizen, thuisverpleging en thuiszorg; maar evengoed ervaringsdeskundigen, mantelzorgers of anderen die geïnteresseerd zijn in dit thema.

Praktisch

         dinsdag 1 oktober van 9.30 tot 16 uur (vanaf 8.30 uur deuren open)
         Locatie: woonzorgcentrum De Pelikaan, Bosuilplein 1, 2100 Deurne
         Prijs: 99 euro (inclusief btw en inclusief het boek 'Grijze Goesting: liefde, intimiteit en seksualiteit op latere leeftijd' van Zorgbedrijf Antwerpen, ter waarde van 21,95 euro)
         Het aantal plaatsen is beperkt.
         programma:

   08.30 uur: onthaal met koffie
   09.30 – 09.45 uur: verwelkoming door Zorgbedrijf Antwerpen en Aditi vzw
   09.45 – 10.30 uur: De cultureel bepaalde bril op seksualiteit door prof. dr. Tom Claes  (departement filosofie en moraalwetenschappen UGent)
   10.30 – 11.15 uur: Senioren en seksualiteit, de misverstanden aan de kant door dr. Corinne Van Hellemont  (Onderzoekscentrum voor cultuur en gender UGent)
   11.30 – 12.30 uur: Infosessie 1 (keuze uit 8 parallelsessies)

  •   Het ouder wordende lijf vanuit de seksuologie (Wim Slabbinck)
  •   Seksualiteit als basisbehoefte en recht (Miek Scheepers van Aditi vzw)
  •   Het recht op privacy (Ann Mortelmans van Zorgbedrijf Antwerpen)
  •   Sextoys voor senioren en porno in het woonzorgcentrum (Steven De Weirdt van Aditi vzw en Iris Van Poppel van Late Night Pleasure)
  •   Genderidentiteit en seksuele diversiteit in woonzorgcentra (regenboogambassadeur)
  •   Cultuurverandering rond seksualiteit in de organisatie: hoe kom je tot een positief en open klimaat? (Els Messelis)
  •   Seksualiteit en dementie (Christian Verelst en Nelle Frederix van het boek ‘Als Amor de draad kwijt raakt’)
  •   Stel je vragen aan de échte experts

   12.30 – 13.30 uur: lunch
   13.45 – 14.45 uur: Infosessie 1 (keuze uit dezelfde 8 parallelsessies)
   15 – 15.45 uur: Beestenboel: een lezing door Dirk Draulans rond boeiende en grappig ouder wordende beestjes en wat we er over onszelf van kunnen leren
   15.45 – 16 uur: Seksualiteit, intimiteit en ouderen, nu is het aan u: slotwoord door Miek Scheepers van Aditi vzw

         Meer info en inschrijvingen: www.zorgbedrijf.antwerpen.be/studiedag

Verantwoordelijke schepen: Fons Duchateau, voorzitter Zorgbedrijf Antwerpen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is