Zorgbedrijf Antwerpen en Dienstenthuis bundelen krachten

Op 8 mei 2018

Zorgbedrijf Antwerpen en Dienstenthuis gaan nauw samenwerken. Zorgbedrijf Antwerpen heeft daarvoor een participatie van 45 procent genomen in Dienstenthuis. De beide merken blijven apart bestaan maar willen door samenwerking een ruimere dienstverlening aan klanten bieden. Door samenwerking kunnen beide organisaties zowel senioren als niet-senioren helpen, zowel in de stad als de provincie Antwerpen en dit met een ruimer assortiment aan thuisdiensten.

Zowel Zorgbedrijf Antwerpen als Dienstenthuis zijn actief in de markt van de thuisdiensten.

Zorgbedrijf Antwerpen biedt in alle districten van de stad Antwerpen een ruim gamma thuisdiensten aan voor hoofdzakelijk senioren. Concreet gaat het om poetshulp met dienstencheques, huishoudhulp (zoals strijken, boodschappen doen, maaltijden bereiden, …), thuisverpleging, grote schoonmaak, karweihulp, een verhuis- en vervoersdienst, het persoonlijk alarmsysteem ‘Vital en Valere’, ergowoonadvies, strijkdiensten, oppashulp en kraamzorg. Daarnaast baat Zorgbedrijf Antwerpen 44 dienstencentra, 18 woonzorgcentra en 3350 serviceflats voor senioren uit in de stad Antwerpen, Brasschaat en Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Zorgbedrijf Antwerpen bestaat sinds 2008, heeft 18.000 klanten en 4000 medewerkers.

Dienstenthuis bestaat sinds 2004 en biedt poets-, strijk- en boodschappendiensten aan met dienstencheques in de provincie Antwerpen. Dienstenthuis heeft kantoren in Antwerpen, Boom, Berchem, Deurne, Merksem, Kapellen, en Wilrijk. In ruim 14 jaar tijd groeide het bedrijf uit tot 980 medewerkers.

Meer aanspreekpunten en een ruimer assortiment voor klanten

Met de samenwerking bundelen Zorgbedrijf Antwerpen en Dienstenthuis de krachten om samen te groeien en te verbreden en dus klanten nog beter te ondersteunen. Zorgbedrijf Antwerpen en Dienstenthuis beseffen dat in de zich consoliderende markt van de dienstencheques samenwerken de enige weg is om kwaliteitsvol te kunnen blijven functioneren in een sector met lage marges.

Zorgbedrijf Antwerpen zet hiermee een nieuwe stap in de uitbouw van activiteiten buiten Antwerpen en verbreedt de doelgroep aan klanten door binnen de samenwerking ook diensten aan te bieden voor niet-senioren. Zo kan Zorgbedrijf Antwerpen meer klanten de nodige en gepaste zorg bieden en hen meteen een traject aanbieden dat ook op de noden van de klant kan inspelen als die op een dag meer zorg nodig heeft.

Ook voor Dienstenthuis is de samenwerking met Zorgbedrijf Antwerpen een hefboom voor groei. De samenwerking biedt de mogelijkheid om het aanbod te diversifiëren: klanten van Dienstenthuis kunnen nu ook kiezen uit het aanbod van de thuis- en andere diensten van Zorgbedrijf Antwerpen en zullen zo ook bij de 2 partners terechtkunnen wanneer ze behoefte hebben aan extra ondersteuning of als de dienstenchequehulp niet meer toereikend is.

Concreet zal Zorgbedrijf Antwerpen vooral aanvullende diensten aanbieden aan de klanten van Dienstenthuis en omgekeerd zal Dienstenthuis instaan voor poetshulp buiten Antwerpen wanneer Zorgbedrijf Antwerpen daarvoor aanvragen krijgt. Voor de huidige klanten van beide organisaties verandert er niets.

Meer loopbaanmogelijkheden voor medewerkers

Ook voor de medewerkers opent de samenwerking nieuwe deuren. Mobiliteit van Dienstenthuis naar Zorgbedrijf Antwerpen en andersom creëert nieuwe loopbaanpaden, die met name voor de medewerkers van Dienstenthuis extra mogelijkheden creëren. Opleidingen die Zorgbedrijf Antwerpen organiseert, zijn voortaan ook beschikbaar voor de medewerkers van Dienstenthuis. Daarnaast kunnen andere HR-diensten van Zorgbedrijf Antwerpen worden ingezet voor de medewerkers van Dienstenthuis.

Voorts zorgt de schaalvergroting ervoor dat beide partners samen meer gewicht in de schaal leggen bij samenwerkingen met scholen, de VDAB en opleidingscentra. Daarnaast zal er ook gewerkt worden aan het ontwikkelen van opleidingen zodat medewerkers vlotter kunnen doorstromen naar andere functies

Meer schaaleffecten

Schaalvergroting biedt uiteraard ook kansen tot optimalisatie. Zo zullen gemeenschappelijke aankopen voor een besparing zorgen op de aankoopkost en kan het gebouwenbeheer in de toekomst gezamenlijk gebeuren. Dienstenthuis zal beroep kunnen doen op de expertise en schaalgrootte die mede-eigenaar Zorgbedrijf Antwerpen al in heel wat domeinen heeft opgebouwd de voorbije jaren.

Verantwoordelijke schepen: Fons Duchateau, voorzitter Zorgbedrijf Antwerpen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is