Zorgbedrijf Antwerpen stelt nieuw boek ‘Grijze goesting’ voor met peepshow op Boekenbeurs

Op 28 oktober 2018, over deze onderwerpen: Senioren, Welzijn

Zorgbedrijf Antwerpen lanceert bij de start van de Boekenbeurs ‘Grijze goesting – Liefde, intimiteit en seksualiteit op latere leeftijd’. Beursbezoekers vinden op de stand van Mijn Boek het nieuwe boek en kunnen via een peepshow al eens ‘piepen’ naar fragmenten en foto’s.

In ‘Grijze goesting’’ vertellen senioren openhartig hoe zij liefde, intimiteit en seksualiteit beleven. Daarnaast laten bekende Vlamingen de lezers tussen de lakens kijken. Het zijn ontroerende, pittige, grappige en eerlijke verhalen van singles en (nieuwe) koppels, van hetero’s, holebi’s en transgenders, van oudere en jongere senioren, met of zonder beperking, thuis, in het ziekenhuis of in het woonzorgcentrum.

Paula Marckx (92), voormalig mannequin, piloot en eerste bommoeder in België is een van de getuigen in het boek. “Liefde heeft niks met leeftijd te maken. Seks evenmin. Hoe je dat beleeft, is een kwestie van mentaliteit en niet van ouderdom. Sterker nog, het wordt alleen maar beter. Ik ervaar het leven en de liefde met een enorme intensiteit. En geloof me, ik ben daarin geen uitzondering”, vertelt ze. “Op dit moment heb ik geen vaste relatie, maar er zijn verschillende mannen in mijn leven. Ze zijn allemaal jonger dan ik, want oudere mannen kun je moeilijk vinden.”

De getuigenissen van bekende en minder bekende senioren in het boek zijn aangevuld met uitleg en tips van 8 experten. Een van de deskundigen die aan het woord komt, is gynaecoloog-seksuoloog Christian Vanhecke. “Iedereen heeft het recht om te verlangen, ongeacht hoe oud je bent, op wie je valt of waar je woont. Het is heel belangrijk dat mensen beseffen dat ze nog mogen verlangen”, benadrukt hij. “Mijn belangrijkste advies is: wees je er bewust van dat het trager gaat. Laat een complimentje of een onverwachte streling op maandag zich langzaam opbouwen tot een sterke opwinding op zaterdag. Dan zal het vuurwerk geven.”

Voorzitter Fons Duchateau van Zorgbedrijf Antwerpen: “’Grijze goesting’ is een boek waar nood aan is. Seks en intimiteit zijn uiteraard van alle leeftijden. Seks wordt geassocieerd met jeugd, maar dat is de seks van op televisie en in de media. Kinderen zien hun ouders ook niet als seksueel actief. Sommige ouders hun kinderen evenmin. Ik kan me voorstellen dat kinderen en kleinkinderen niet willen weten wat oma uitspookt, maar oma is een vrouw zoals alle andere. Daar gaapt een mentale generatiekloof. Eigenlijk is het de logica zelf dat de nood aan intimiteit en seks niet verdwijnt omdat je ouder wordt. Ze evolueert, maar ouderen hebben nog altijd ‘goesting’ en genieten van seksuele of intieme contacten. Dat is eigenlijk een heel hoopgevend verhaal. Ook als jongere mens kan je veel uit dit boek leren. Het is misschien niet evident om het gesprek aan te gaan. En daar helpt dit boek bij. Het is goed dat we hier als Zorgbedrijf Antwerpen aandacht voor hebben. We zijn er niet alleen voor zorg. We zijn er ook voor levenskwaliteit.”

Zorgbedrijf Antwerpen onderstreept met ‘Grijze goesting’ het belang van openheid en nodigt uit het taboe rond senioren en intimiteit te doorbreken, ook binnen zorgorganisaties. Zo werkt Zorgbedrijf Antwerpen samen met het advies- en informatiecentrum Aditi dat onder meer instaat voor seksuele dienstverlening. Daarnaast heeft Zorgbedrijf Antwerpen met ‘Tachtig Tinten Grijs’ een holebi- en transgendersensitief woonbeleid uitgewerkt. Huidhonger en goesting zijn immers universele, menselijke behoeftes. Dat ervaren ook zorgmedewerkers elke dag. Daarom gaat Zorgbedrijf Antwerpen senioren ook bevragen of er behoefte is aan een aanbod van seksuele hulpmiddelen/speeltjes via hun (web)winkel De Schakel. Deze bevraging vindt zowel online plaats op de website en Facebook van Zorgbedrijf Antwerpen als op hun stand op de Boekenbeurs.

De BV’s en experten

Bekende Vlamingen die de lezers in ‘Grijze Goesting’ vertellen hoe zij intimiteit en liefde beleven, zijn: Albert Vroome van Hotel Römantiek, oud-mannequin en -pilote Paula Marckx, presentator Zaki, seksuologe Goedele Liekens, actrice An Nelissen, zanger Will Ferdy en auteur Pieter Aspe.

De experten die aan het woord komen zijn Alfons Vansteenwegen (seksuoloog en relatietherapeut), Ann Cuyvers (eigenares Erotische Verbeelding en erotisch consulente), Christian Verelst (coördinator expertisecentrum dementie Paradox in Gent), Christian Vanhecke (gynaecoloog en seksuoloog), Els Messelis (gerontologe en docente), Maureen Luyens (psychologe, seksuologe en psychotherapeute), Miek Scheepers (coördinator Aditi) en Patrick Gaens (regenboogambassadeur).

Volgende stap na het project ‘Mijn Boek’

Voor Zorgbedrijf Antwerpen is ‘Grijze goesting’ een logische volgende stap na het project ‘Mijn Boek’. Dit initiatief geeft sinds 2015 mensen de kans om hun levensverhaal door een professionele schrijver van Zorgbedrijf Antwerpen te laten optekenen. Ondertussen stelde Zorgbedrijf Antwerpen al bijna 170 levensverhalen te boek.  Daarnaast verkocht Zorgbedrijf Antwerpen al meer dan 630 exemplaren van het doe-het-zelf boek ‘Schrijf-uw-levensverhaal’.  Vanuit al die verhalen lanceerde Zorgbedrijf Antwerpen vorig jaar ‘Het recept van mijn leven’, een boek vol smakelijke verhalen en heerlijke recepten van senioren waarvan het ondertussen een kleine 400 exemplaren verkocht. En nu is er dus de Grijze Goesting.

‘Grijze goesting – Liefde, intimiteit en seksualiteit op latere leeftijd’

lanceringsprijs: 19,95 euro

geldig tijdens de Boekenbeurs bij aankoop van het boek op de stand van Zorgbedrijf Antwerpen, in een van de dienstencentra en woonzorgcentra van Zorgbedrijf Antwerpen of in (web)winkel www.deschakel.be.
stand Zorgbedrijf Antwerpen | Mijn Boek op de Boekenbeurs: stand 317 in hal 3

verkoopprijs vanaf 12 november: 21,95 euro
Meer info op https://mijnboek.zorgbedrijf.antwerpen.be/

Verantwoordelijke schepen: Fons Duchateau, voorzitter Zorgbedrijf Antwerpen

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is