De Kleine Flandrien luidt de Antwerpse Ronde van Vlaanderen-week in

Op 2 april 2019, over deze onderwerpen: Sport

Op zondag 7 april start de Ronde van Vlaanderen in Antwerpen. In aanloop naar Vlaanderens Mooiste vond gisteren de eerste van drie ‘Kleine Flandriens’ plaats, een scholenproject opgehangen aan de Ronde waarmee Sporting A de jongste Antwerpenaars de fiets en de koers wil leren kennen. Morgen, woensdag 3 april, is er ook een speciale ‘Kleine Flandrien’ gepland in Park Spoor Noord, waar alle kinderen gratis een toffe namiddag vol fietsbeleving kunnen meemaken.

Nog een kleine week en dan is het zover: de 103de Ronde van Vlaanderen mét start in Antwerpen. Sporting A, de sportdienst van de stad Antwerpen, is heel trots dat Antwerpen de start van zo’n wereldberoemd topsportevenement in huis heeft. De bedoeling is dan ook om de Ronde zo goed mogelijk te verankeren bij de Antwerpenaars en hen de liefde voor de fiets in het algemeen en voor de koers en de Ronde van Vlaanderen in het bijzonder bij te brengen. Specifiek voor kinderen resulteerde dit in de organisatie van ‘De Kleine Flandrien’, een scholenproject waarin kinderen van het 4de en 5de leerjaar spelenderwijs de koers leren kennen, terwijl ze aan hun fietsvaardigheden werken. In totaal schreven zo’n 24 verschillende Antwerpse scholen in op het project. Zij nemen met ongeveer 1.200 leerlingen deel aan een van de drie evenementdagen op volgende locaties:

maandag 1 april 2019 - Fort van Merksem in Merksem
dinsdag 2 april 2019 - Het Rooi in Berchem
donderdag 4 april 2019 - Park Sorghvliedt in Hoboken

Interessant vakoverschrijdend voortraject

Naast de fietsactiviteiten op de dag zelf, kunnen scholen ook intekenen op een vakoverschrijdend voortraject. Zo krijgen ze bij hun inschrijving een vakoverschrijdend lessenpakket aangeboden, dat werd uitgewerkt in samenwerking met het Centrum van de Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde. Op die manier steken ze hiermee, naast het puur sportieve aspect van de fiets en de koers, ook iets op over onder andere aardrijkskunde, biologie en verkeerskunde.

Verder krijgen de deelnemende klassen ook de mogelijkheid om persoonlijke koersbanners te maken, waarop hun eigen koersgerelateerde tekeningen zijn verwerkt. Extra leuk hierbij is dat deze promotiebanners zullen ophangen tijdens De Kleine Flandrien zelf, maar ook aan de nadarbarelen te zien zullen zijn tijdens de start van de Ronde in de Antwerpse binnenstad.

Nadien krijgen de scholen hun eigen banner toegestuurd, zodat ze nog langer kunnen genieten van hun deelname aan ‘De Kleine Flandrien’. In aanloop naar dit project trokken Tim Wellens en Tiesj Benoot, twee bekende profrenners van wielerploeg Lotto Soudal, uit alle deelnemende scholen een winnaar: basisschool De Bunt. Zij zullen met de leerlingen op zondag 7 april net voor de echte renners het grote podium op de Grote Markt betreden met hun fiets. Twee andere winnende klassen mogen met alle leerlingen gratis een dag naar het Centrum van de Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde.

Ultieme fietsbeleving in vier verschillende zones

Op de dag van ‘De Kleine Flandrien’ zelf komt elke klas ongeveer een uur naar de eventsite. Die is speciaal aangekleed in een Ronde van Vlaanderen-kleedje en baadt dus volop in de koerssfeer. In totaal zullen de kinderen zich kunnen onderdompelen in vier verschillende zones waar klassen in tijdsblokken zullen doorschuiven.

In de PROFzone mogen ze een bezoekje brengen aan een echte volgwagen, maken ze een foto als souvenir in de fotohoek en geven ze het beste van zichzelf op een echte wattagefiets. In de SKILLSzone oefenen ze in samenwerking met Vlaamse Wielerschool hun fietsvaardigheden op het uitdagende fietsparcours. In de FUNzone draait alles om plezier. Hier fietsen de kinderen op gekke fietsen, kunnen ze zich laten gaan op de pumptrack en spelen ze fietsspelletjes. In de RONDEzone leggen ze dan onder begeleiding van speaker en ex-Ketnetheld Dempsey hun Ronde van Vlaanderen af op een parcours dat leidt over bekende hellingen en uiteraard een passage over de kasseien.

Nieuw: ‘De Kleine Flandrien’ op woensdagmiddag 3 april

Dit jaar organiseert Sporting A ook een ‘Kleine Flandrien’ buiten de schooluren, waar alle Antwerpse kinderen tussen 3 en 12 jaar welkom zijn. Op woensdag 3 april tussen 13 en 17 uur kunnen zij in Park Spoor Noord een volledige namiddag leuke fietsactiviteiten beleven. En dat volledig gratis. Kinderen mogen hun eigen fiets meenemen, maar er zijn ook een heleboel fietsen voorzien. Bovendien is er ook gedacht aan de kinderen die nog niet kunnen fietsen. Ook voor hen staan er leuke activiteiten op het programma.

Verantwoordelijken: Ludo Van Campenhout, schepen voor sport 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is