Sluiting café wegens drughandel

Op 26 augustus 2020, over deze onderwerpen: War on drugs

Het college bevestigde het besluit van de burgemeester om een drankgelegenheid op de Turnhoutsebaan te sluiten. De zaak blijft gesloten gedurende drie maanden, tot en met 23 november 2020, wegens herhaaldelijke illegale feiten.

Bij controle van de drankgelegenheid trof de politie zeven personen aan in de rookruimte. Zo was er een persoon aanwezig die zowel een joint aan het roken als aan het rollen was. Hij was bovendien in het bezit van een joint, vier zakjes cannabis met een totaal gewicht van 6,04 gram en 0,67 gram hasj. Enkele andere aanwezigen hadden een gebruikershoeveelheid cannabis in hun bezit en een doorschijnende drukverpakking met een groen kruid of een pakje sigaretten met in het plastic omhulsel een groen kruid. Verder werd er openlijk cannabis gerookt in de zaak en lag er een joint op tafel. Tijdens de controle stond de toegangsdeur open, terwijl het licht in de zaak uit was, behalve in de rookruimte. De uitbater zelf was niet aanwezig, zijn broer daarentegen wel. Deze laatste verklaarde niet verantwoordelijk voor de zaak te zijn, maar beschikte wel over de sleutels. Hij zat vlakbij de persoon die een joint aan het roken en aan het rollen was.

De politie stelde vast dat de inrichting op de Turnhoutsebaan voor aanhoudende overlast zorgt, dat er regelmatig klanten langskomen in de zaak zonder iets te consumeren, die dan blijven rondhangen in de buurt. Bovendien vonden er in het verleden al meerdere druggerelateerde feiten plaats. Na de controle werd de inrichting gerechtelijk verzegeld.

De vaststellingen van de politie wijzen erop dat in het café herhaaldelijk illegale activiteiten plaatsvinden die te maken hebben met verkoop, aflevering of het vergemakkelijken van het gebruik van drugs. De aanwezigheid van het café zorgt voor een duidelijk gevaar voor verstoring van de openbare orde in de buurt. Bovendien werd het café eerder al twee keer bestuurlijk gesloten omwille van druggerelateerde activiteiten, op grond van artikel 9bis van de Drugwet. Daarom is een tijdelijke sluiting van drie maanden noodzakelijk om de openbare veiligheid in de buurt te garanderen en de drughandel te ontmoedigen.

Tijdelijke sluitingen

De strijd tegen drughandel is een van de prioriteiten van het college. Het bestuur wil de gezondheid en levenskwaliteit van alle burgers in de stad vrijwaren. Drugs dealen verstoort bovendien ernstig de openbare veiligheid en rust. Daarom bevestigde het college het besluit van de burgemeester om het café, volgens artikel 9bis van de Drugwet, tijdelijk te sluiten.

Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is