Onthulling gerestaureerd grafmonument componist Arthur Löwenstein in Deurne

Op 26 oktober 2023

Op zondag 29 oktober onthult stad Antwerpen het gerestaureerde grafmonument van componist en dirigent Arthur Löwenstein op begraafplaats Sint-Rochus in Deurne. De Oostenrijkse componist en dirigent Arthur Löwenstein (1890-1939) was een leerling van Gustav Mahler en oprichter van de eerste Vlaamse Philharmonie. Hij speelde een belangrijke rol in het muziekleven in Antwerpen en vele Europese steden. Löwenstein woonde en werkte een tijd in Deurne, waar hij ook stierf.

Het graf van Löwenstein werd op initiatief van Buurtwerk ‘t Pleintje en op vraag van een burgerinitiatief in Deurne gerestaureerd. Stad Antwerpen coördineerde de restauratie.

Schepen voor stads- en buurtonderhoud Els van Doesburg: “Onze begraafplaatsen zijn ook ons gezamenlijk geheugen. Het is dan ook hartverwarmend om te zien dat dit initiatief het leven van de Weense componist Arthür Löwenstein onder de aandacht brengt. Het leven van deze componist eindigde namelijk in Antwerpen. Ik wil dan ook de heer Marc Weyns hartelijk bedanken om het peterschap over het grafmonument van Arthür Löwenstein te willen aanvaarden en zo een bijdrage te leveren aan de toekomst van ons funerair erfgoed. De peter- en meterschappen op onze begraafplaatsen zorgen ervoor dat ons Antwerps DNA zichtbaar in ons geheugen blijft.”

Els van Doesburg - Schepen bevoegd voor wonen, groen, dierenwelzijn, stads- en buurtonderhoud, en gezondheids- en seniorenzorg

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is