Tijdelijke verzegeling pand Tulpstraat

Op 14 augustus 2024

De burgemeester besliste dat het verboden is om een pand in de Tulpstraat onder te verhuren en ter beschikking te stellen aan derden voor een termijn van een maand. Het pand, dat gebruikt wordt voor criminele en overlast gerelateerde feiten, blijft verzegeld vanaf 14 augustus tot en met 13 september 2024.

Na meldingen van overlast, stelde de politie vast dat een pand in de Tulpstraat ter beschikking werd gesteld aan personen die het gebruiken voor criminele doeleinden en ordeverstorende praktijken. Het pand, dat verhuurd wordt via boekingswebsites, wordt gebruikt voor de handel in verdovende middelen (vloeibare THC) en lachgas. Deze praktijken zorgen voor overlast voor de buurtbewoners en creëren een onveiligheidsgevoel voor de buurt. Personen die telkens slechts kort de woning betreden, lopen dag en nacht aan en af, waarna ze blijven rondhangen en geluidsoverlast veroorzaken. Daarnaast is er geluidsoverlast van personen die luid roepen en gillen.

Nadat de politie tijdens een controle een minderjarige man had betrapt met verdovende middelen (vloeibare synthetische cannabis) die hij zou hebben aangekocht op de gelijkvloerse verdieping van een pand in de Tulpstraat, gingen ze over tot een huiszoeking. Binnen trof de politie drie personen aan, waaronder een minderjarige. Zowel op de gelijkvloerse, de eerste en de tweede verdieping werden bezwarende voorwerpen aangetroffen, waaronder grote hoeveelheden lachgasflessen en ballonnen, verschillende hoeveelheden vloeibare THC alsook THC-snoepjes. Tetrahydrocannabinol of THC is de belangrijkste psychoactieve stof in cannabis. Op de eerste verdieping trof de politie bovendien een vuurwapen, verschillende laptops, gsm-toestellen en een groot aantal bankkaartlezers aan. Ook op de tweede verdieping vond de politie in de slaapkamer lachgasflessen en topjes van lachgasflessen. In de zetel lagen ballonnen, waarvan de politiediensten uit beroepservaring weten dat deze gebruikt worden om lachgas te inhaleren.

Een aanwezige man verklaarde bovendien dat het vuurwapen en de bezwarende voorwerpen toebehoren aan de ‘huisbaas’, die de leiding zou hebben over de (criminele) organisatie. Hijzelf zou 50 euro per dag krijgen om de verdovende middelen te bewaken en actief mee te werken aan internetfraude en criminele feiten. Nog volgens de man werden de aangetroffen bankkaartlezers gebruikt voor fraude en huurde de ‘huisbaas’ de panden op de gelijkvloerse, eerste én tweede verdieping. De personen die in het pand verblijven, werken volgens hem voor de criminele organisatie. Via verklaringen van de kopers weten de politiediensten bovendien dat de handel in de THC-olie via de applicatie Snapchat loopt en de THC-olie hier werd aangekocht omdat deze nergens anders te verkrijgen is. Uit een verklaring bleek tot slot dat een minderjarige over een periode van 19 dagen vijf keer THC-olie had aangekocht op de betreffende locatie.

De meldingen en de politionele vaststellingen tonen duidelijk aan dat er in het pand gelegen aan de Tulpstraat illegale en verontrustende praktijken plaatsvinden en dat er personen gebruik maken van het pand om hun criminele activiteiten daar te kunnen uitoefenen. Deze activiteiten veroorzaken overlast voor de buurtbewoners en creëren een onveiligheidsgevoel voor de buurt. Het huidige gebruik en de terbeschikkingstelling van het pand dragen bij aan deze praktijken en de overlast. Het pand wordt namelijk per verdieping te huur aangeboden via verschillende boekingswebsites. Het pand blijkt een gekende verblijfplaats te zijn voor personen die voor overlast zorgen en zich inlaten met criminele praktijken.

Er bestaat bovendien ook een ernstig risico op toekomstige verstoringen van de openbare orde. Zo bleek dat het pand enkele dagen na de vaststellingen vermoedelijk al terug betreden werd via de kelder, ondanks de verzegeling van het pand. Ook is het op dit ogenblik onzeker of de huurovereenkomst met de huidige huurder van het pand zal worden ontbonden of beëindigd. Het is dus niet ondenkbaar dat de huidige huurder het pand opnieuw zal aanwenden voor dergelijke ordeverstorende praktijken.

Aangezien de burgemeester individuele maatregelen kan treffen als de openbare orde en veiligheid bedreigd wordt, op grond van de artikelen 133 en 135 van de Nieuwe Gemeentewet, besliste hij het pand in de Tulpstraat te verzegelen voor een maand. Het is gedurende deze periode verboden om het pand onder te verhuren en ter beschikking te stellen aan derden. Daarnaast is het verboden om het pand in de toekomst nog te verhuren of ter beschikking te stellen voor verblijfsrecreatie, onder andere via Airbnb en Booking.com. De eigenaar dient erop toe te zien dat zijn pand niet langer wordt aangeboden op boekingswebsites voor tijdelijke logies. Dit verbod geldt voor een termijn van zes maanden en onverminderd de verplichting om over de correcte omgevingsvergunning te beschikken conform de regelgeving ingevolge de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

Bart De Wever - Burgemeester

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is