Definitief ontwerp fietsbrug over Arbeidersstraat goedgekeurd

Op 9 mei 2025

Stad Antwerpen keurde het definitief ontwerp goed voor de fietsbrug op de fietsostrade F1 in Berchem. Die zal het kruispunt met de Arbeidersstraat overspannen, en aansluiten op de Posthofbrug. Als alles volgens plan verloopt starten de voorbereidende werken tegen het einde van dit jaar, en de hoofdwerken in het voorjaar van 2026. De brug zou dan in het voorjaar van 2028 volledig klaar zijn.

De fietsostrade F1, de ‘fietssnelweg’ tussen Mechelen en Antwerpen, wordt steeds drukker. Uit tellingen blijkt dat momenteel dagelijks ruim 5.000 fietsers gebruikmaken van het stuk tussen de Fruithoflaan en het station van Berchem. ​ 

Fietsbrug

 Stad Antwerpen en Lantis leggen daarom een verhoogd fietspad aan van dit kruispunt tot op de Posthofbrug. Dit verhoogd fietspad omvat twee bruggen: een over de Arbeidersstraat en een tweede die over de aansluiting naar het Ringfietspad aansluit op de Posthofbrug. Ze verhogen het fietscomfort en de fietsveiligheid, verminderen de conflicten met wagens, en verbeteren de doorstroming. 

Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: “Dit verhoogd fietspad met niet één, maar zelfs twee bruggen, verhoogt het fietscomfort en de fietsveiligheid drastisch op een drukke as, vlakbij Berchem Station. Op de druk befietste fietsostrade F1 wordt zo een kruispunt letterlijk overbrugd en een vlottere aansluiting op Posthofbrug gerealiseerd. Vlot en veilig fietsverkeer is een essentieel onderdeel van de modal shift.”

De fietsbrug over de Arbeidersstraat wordt 6 meter breed, inclusief de schrikstroken naast de balustrade. Het fietspad zelf zal 4,5 meter breed zijn. Het traject sluit zo dicht mogelijk aan bij de treinsporen, gaat achter de bestaande volkstuinen door en buigt dan af naar de Posthofbrug, met een tweede brug over een hoek van natuurgebied Wolvenberg en de aansluiting van het Ringfietspad heen. ​ 

Parallel blijft er zowel ten noorden als ten zuiden van het kruispunt ook een lokaal fietspad, dat de aansluiting verzorgt met de dwarsende fietspaden van Arbeidersstraat en Karel Coggestraat. 

Volkstuinen en waterleidingen

De volkstuinsite wordt opnieuw aangelegd na de werken aan de fietsbrug. In het definitief ontwerp worden er 30 volkstuinen voorzien in de cluster. Daarbij worden ook twee overdekte bergingen voorzien. Die krijgen ondergrondse regenwaterputten, voor hergebruik van hemelwater in de volkstuinen. 

In het projectgebied liggen twee belangrijke grote drinkwaterleidingen die niet mogen beschadigd of gehinderd worden. Om die reden zal water-link in de zone ten noorden van de Arbeidersstraat de oudste drinkwaterleiding verleggen en verplaatsen en de andere leiding verstevigen. Voor de studie en uitvoering van deze werken sloten stad Antwerpen, Lantis en water-link een samenwerkingsovereenkomst. Deze werken moeten uitgevoerd zijn alvorens de werken aan de fietsbruggen en fietspaden kunnen starten in deze zone. Water-link neemt de kosten voor de verplaatsing van oudste leiding op zich. De kosten voor de versteviging van de tweede leiding zijn ten laste van stad Antwerpen en Lantis.

Lantis staat in voor het aanvragen van een omgevingsvergunning voor zowel de werken aan de fietsinfrastructuur als de werken van water-link. 

Investering

Het totale project wordt geraamd op 10 miljoen euro. Het Europees fonds voor Regionale Ontwikkeling investeert 1,8 miljoen euro in de aanleg van deze fietsbrug. De resterende kosten worden gelijk gedeeld door Lantis en stad Antwerpen. Lantis werkt mee aan de bouw, als duurzame maatregel die de modal shift helpt verwezenlijken. 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is