U bent hier
544.037 euro voor de restauratie van de Sint-Willibrorduskerk (Berchem)
Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, kent een premie van 544.037,03 euro toe voor de restauratie van de Sint-Willibrorduskerk in Berchem, Antwerpen. De imposante kruisbasiliek met ingebouwde westtoren, gelegen in de Heilig Hartstraat, prijkt sinds 1983 op de lijst van beschermde monumenten.
“Restauratiedossiers voor beschermde kerkgebouwen krijgen meestal een gefaseerde aanpak,” legt minister Bourgeois uit. “Als de kerk nog erkend is voor erediensten, en eigendom is van de kerkfabriek, loopt het aandeel in de restauratiepremie voor de Vlaamse overheid op tot 60 % van de totale raming. De provincie en de gemeente betalen respectievelijk 20 en 10 %.”
Dit subsidiedossier omvat de eerste fase van het restauratieproject, namelijk de daken en de kenmerkende witstenen gevels van de toren. De voegwerken en de leien dakbedekking zijn aan herstel en vernieuwing toe. Tegelijk wordt de toegankelijkheid van de daken verbeterd zodat het gebouw in de toekomst op een veilige manier kan worden geïnspecteerd. Daarnaast wordt een aantal aangetaste houten booggewelven aangepakt.
Volgens een legende kwam Sint-Willibrordus reeds in 710 in het toenmalige Berchembos op bezoek. Hij richtte er zelf een houten bidkapel op, die later door de Noormannen werd verwoest. Op die plaats kwam er nadien een stenen kapel.
Het huidige kerkgebouw is het resultaat van verschillende bouwfasen, die in bepaalde bouwonderdelen kunnen worden herkend. De oudste gedeelten dateren van het einde van de 15de eeuw. De kerk kwam herhaaldelijk onder vuur te liggen. Zo werd ze in 1566 tijdens de Beeldenstorm geplunderd en werd ze in 1584 verwoest door de Spanjaarden toen die Berchem heroverden op de calvinisten. Ook tijdens de twee wereldoorlogen werd de kerk zwaar beschadigd.