Heeft Antwerpen plaats voor een extra district?

Op 2 maart 2010

Veel geregulariseerden zijn niet de meest gefortuneerde mensen, anders waren ze niet op zoek gegaan naar betere oorden. Daarom zal een deel van hen een beroep doen op het OCMW, dat de extra kosten op 6,2 miljoen euro raamt. En dat terwijl de begroting nu al een tekort van 30 miljoen had.

Over naar de sociale huisvesting. Ook die komt zwaar onder druk te staan. Vlaams parlementslid Liesbeth Homans (N-VA) zocht uit dat in Antwerpen de wachtlijsten zullen aangroeien met dertig procent, naar een totaal van 21.000 aanvragen. De gemiddelde wachttijd gaat van drie naar vier jaar. Daarbij is de kans groot dat geregulariseerden in een aantal gevallen voorrang zullen krijgen op anderen. Ook in de sociale huisvesting zullen veel extra kosten moeten worden gemaakt om alles in goede banen te leiden. En wat blijft er op deze manier nog over van het streven naar een goede sociale mix?

Al deze toestanden stellen ons rechtvaardigheidsgevoel zwaar op de proef. Antwerpen kan niet het OCMW voor de hele wereld zijn. Dat heeft niets te maken met een gebrek aan solidariteit met mensen die het minder goed hebben. Er zijn gewoon grenzen aan de hoeveelheden nieuwkomers die een stad maatschappelijk en financieel kan slikken.

Wat me nog het meest ergert in deze zorgwekkende evolutie, is hoe op federaal niveau de beleidsmakers de hete aardappel doorschuiven. Onder de regering-Leterme is er nauwelijks sprake van een uitwijzingsbeleid en er is al helemaal geen spreidingsplan meer, zodat de grote steden met een massale import kampen. Staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie Philippe Courard (PS) wijst naar staatssecretaris voor Asiel en Migratie Melchior Wathelet (cdH). Een andere PS'er, de Brusselse OCMW-voorzitter Yvan Mayeur, vindt dat minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) maar met geld over de brug moet komen. En dat terwijl uitgerekend vooral de PS schuldig is aan het falende migratiebeleid.

De Antwerpse politici moeten zich dringend bezinnen over krachtigere signalen aan de federale overheid. Dit kan zo niet verder.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is