Aanstelling 18 nieuwe GAS-ambtenaren

Op 23 februari 2013

Op vrijdag 22 februari ontvingen 18 nieuwe GAS-ambtenaren in het stadhuis van Antwerpen hun officiële legitimatiekaart en opleidingsattest uit handen van burgemeester Bart De Wever.

Tijdens de gemeenteraad van december 2012 stelde de stad 18 nieuwe GAS-ambtenaren aan. Met deze aanstelling zet de stad haar inspanningen voort om overlast op straat, op pleinen, in parken en openbare gebouwen aan te pakken.

Enerzijds gaat het om vervangingen (pensioen, ontslag, mobiliteit naar een andere dienst).  Anderzijds maakt de GAS-bevoegdheid automatisch deel uit van het takenpakket bij bepaalde functies, dus moet wie deze functies opneemt ook de opleiding volgen. Het gaat meer bepaald om de functies van buurttoezichter, handhaver, pandtoezichter of buurtregisseur (samen leven), sportbeheerder (cultuur en sport), bouwtoezichter (stadsontwikkeling) en ploeg- of werkleider (stads-en buurtonderhoud). Ten slotte zijn er werknemers die zich vrijwillig opgeven om deel te nemen aan GAS-acties om overlast te bestrijden. Na een screening en akkoord van hun chef mogen ook zij de opleiding volgen.

De opleiding
De basisopleiding neemt 40 uur in beslag. Ze richt zich onder meer op de kennis van de relevante onderdelen van de politiecodex van Antwerpen en leert hoe een correct proces-verbaal moet opgemaakt worden. Ook sociale vaardigheden komen aan bod zoals de manier waarop men een burger in overtreding aanspreekt op zijn/haar gedrag.

Enkele cijfers
De stad organiseerde sinds juni 2005 al ongeveer 30 GAS-opleidingen. In maart 2013 start de volgende opleiding. Hiervoor zijn er momenteel 30 kandidaten.

Het aantal GAS-ambtenaren bedraagt op dit moment 368. De meerderheid van hen werkt bij de bedrijfseenheden samen leven (150), stads-en buurtonderhoud (82) en cultuur en sport (40). De meeste GAS-ambtenaren hebben de GAS-bevoegdheid als bijkomende taak naast hun hoofdtaken. Voor 24 medewerkers is het uitoefenen van hun taken als GAS-ambtenaar hun exclusieve opdracht. Zij werken voor buurttoezicht-handhaving. Dit houdt in dat ze ijveren voor een propere stad en actief overtreders opsporen.

In 2011 werden er per kwartaal gemiddeld 5500 vaststellingen gemaakt. 60 procent van deze vaststellingen gebeurt door de politie, 40 procent door GAS-ambtenaren. Het gaat om overtredingen zoals sluikstorten (de helft van alle inbreuken), verkeerd aanbieden van vuilnis, wildplassen, loslopende honden, vandalisme, lawaai,….

Wettelijk kader
Dankzij de wet op de gemeentelijke administratieve sancties kan de stad deze overtredingen zelf vaststellen. GAS-ambtenaren worden voornamelijk ingezet na aan klacht van een burger of organisatie. Wanneer een GAS-ambtenaar of een politie-agent een overtreding vaststelt, maken zij een GAS-proces-verbaal op. Zij sturen dit proces-verbaal naar de dienst bestuurlijke handhaving van de stad Antwerpen. De overtreder ontvangt van de sanctionerend ambtenaar een brief met een boetevoorstel. De overtreder kan zich hiertegen schriftelijk of mondeling verweren. In bepaalde gevallen krijgt de overtreder ook een voorstel tot bemiddeling (bv. bij minderjarigen, bij overtreding van het alcoholverbod, bij problemen i.v.m. brandveiligheid van publieke ruimtes, …). Tot slot kan de overtreder ook in hoger beroep gaan. De stad wil de overtreders immers niet zomaar beboeten. Via de mogelijkheid van verweer, bemiddeling, … wil ze ook met hen in gesprek gaan.

 Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is