Krotspot-project wordt voortgezet in drie nieuwe actiegebieden

Op 1 maart 2013

Het college beslist om Krotspot uit te breiden. Naast de wijken Antwerpen-Noord en Deurne- Noord, worden vanaf nu ook de omgeving Merksem-dok en Provinciestraat actiegebieden voor het Krotspot-team. Dat gaat actief op zoek naar panden die onbewoonbaar zijn, maar waar toch mensen leven. Bijkomend wordt in de Atheneumbuurt in Antwerpen-Noord een steekproef gehouden om 300 wooneenheden opnieuw te controleren.

Merksem-dok en de Provinciestraat worden nieuw aan het Krotspot-project toegevoegd. In die zones vonden nog niet eerder controles plaats. Het Krotspot-project heeft snel een positief effect op de kwaliteit van huurwoningen. Driekwart van de huurwoningen die niet voldoen aan de minimale kwaliteitsnormen zoals beschreven in de Vlaamse Wooncode worden na overleg met de eigenaar in orde gebracht. Gebeurt dat niet, dan wordt er een procedure tot ongeschikt- en/of onbewoonbaarverklaring opgestart. Vaak zet dat eigenaars alsnog aan tot renovatie.

300 wooneenheden in Atheneumwijk opnieuw controleren
Krotspot breidt niet alleen uit met nieuwe actiegebieden, ook gebieden die vroeger al werden gecontroleerd, kunnen opnieuw aan bod komen. Zo werd de Atheneumwijk in 2004 al intensief gecontroleerd. De stad wil nu 300 wooneenheden waar er toen een probleem was opnieuw bezoeken. De bedoeling is om na te gaan of de woonkwaliteit daadwerkelijk verbeterd is. Als dat onvoldoende het geval is, zal de hele Atheneumwijk opnieuw worden gecontroleerd door het
Krotspotteam.

Krotspot voor het eerst van start in 2004
Sinds de start van het Krotspot-project in 2004 werden de wijken Antwerpen-Noord en Deurne-Noord volledig gescreend. Het controleren van de woonkwaliteit van de huurwoningen in Borgerhout intra muros is bijna afgerond.

Dat leverde volgende resultaten op (cijfers gebaseerd op controles tot augustus 2012):
• In Deurne-Noord werden 499 wooneenheden gecontroleerd. 82% daarvan werd na de krotspotcontrole in orde gebracht. Voor 18% werd een procedure opgestart.
• In Antwerpen-Noord werden 9207 wooneenheden gecontroleerd. 80% werd na de krotspotcontrole in orde gebracht. Voor 20% werd een procedure opgestart.
• In Borgerhout werden 628 wooneenheden gecontroleerd. 68% werd na de krotspotcontrole in orde gebracht. Voor 32% werd een procedure opgestart.

Verantwoordelijke schepen: Liesbeth Homans, schepen voor sociale zaken en wonen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is