Wijzigingen politiecodex

Op 29 maart 2013

Het college van burgemeester en schepenen besliste maatregelen te nemen tegen de illegale verkoop van afvalzakken, het foutief stallen van fietsen in de stationsbuurt en het drijven van handel in de prostitutiebuurt. Dat gebeurt door een aantal wijzigingen aan de politiecodex. De wijzigingen worden nog voorgelegd aan de gemeenteraad.

Verkoop afvalzakken enkel met erkenning en aan vaste prijs
De stad stelt voor dat alleen erkende verdelers nog afvalzakken van de stad mogen verkopen en dat tegen een vaste prijs. Door dit artikel in te voeren in de politiecodex kan de stad optreden tegen handelaars die geen erkenning hebben om afvalzakken te verkopen of de vaste prijs niet hanteren. Het gaat vooral om kleine winkeltjes, vaak nachtwinkels, in wijken zoals Kiel en Antwerpen-Noord.

Fietsen stallen op Koningin Astridplein en De Keyserlei in ondergrondse parking
In de omgeving van het Centraal Station moeten fietsers hun fiets achterlaten in de ondergrondse stalling of in een geconcentreerde fietsenstalling op de De Keyserlei. De stad wil met deze maatregel het wildparkeren in de omgeving tegengaan om zowel het Koningin Astridplein als de ingangen van het station vrij te houden van gestalde fietsen. Bovendien blijven zo ook blindegeleide paden vrij en kunnen de veegdiensten van de stad op een vlotte manier hun werk doen.
Fietsen die niet correct gestald zijn, worden verwijderd en in de ondergrondse fietsenstalling bewaard. De overtreder draagt zelf de kosten voor het stuk geslepen slot.

Verbod ambulante handel in de prostitutiebuurt
Opdringerige verkopers van etenswaren, sigaretten, etc. maken de prostitutiebuurt onveilig; ze vallen bewoners, passanten en huurders van panden lastig. Bovendien vormen hun verkooppraatjes soms de aanleiding tot diefstal. In de prostititiebuurt wordt ook vastgesteld dat straatverkopers vaak drugs dealen. Daarom stelt het college voor om ambulante handel in de concentratiezone raamprostitutie te verbieden.
Daarnaast zijn er verschillende wijzigingen in de politiecodex om technische redenen.
Zo wordt het verbod om in publiek toegankelijke plaatsen het gezicht geheel of gedeeltelijk te bedekken of te verbergen zodat men onherkenbaar is, verduidelijkt als gemengde inbreuk.
Om een gemengde inbreuk te beboeten met een GAS-boete, is de toelating van het parket nodig. Dit was niet duidelijk gedefinieerd in de politiecodex.
Het verbod geldt overigens niet voor activiteiten met commerciële doeleinden en culturele en sportieve manifestaties, zoals optochten, georganiseerde stoeten, carnaval, Sinterklaas en Kerstman.

Ook de formulering over hondenpoepzakjes wordt aangepast. In de huidige politiecodex staat dat de eigenaar van een hond “voldoende zakjes” bij moet hebben. Duidelijker is dat eigenaars altijd in het bezit moet zijn van “minstens één bruikbaar zakje”. Het tonen van een gebruikt zakje kan dus niet meer als rechtvaardiging dienen om nieuwe uitwerpselen niet op te ruimen.

Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is