U bent hier
Moorkensplein: bijkomend ruimtelijk en financieel onderzoek en herbevestiging uitgangspunt creatie maximale open groene ruimte
Vandaag besliste het college om het lopende ontwerptraject voor de heraanleg van het Moorkensplein tijdelijk stop te zetten in functie van verder onderzoek. Het college herbevestigt het oorspronkelijke uitgangspunt om maximaal bijkomend open groene ruimte te voorzien als uitbreiding van het huidige Moorkensplein. De knip voor autoverkeer op de as Sergeysselsstraat – Eliaertsstraat, wordt geschrapt.
Het huidige ontwerptraject werd stopgezet omwille van volgende redenen:
Geen knip met het oog op doorgaand verkeer
Het knippen van het Moorkensplein voor autoverkeer op de route Sergeysselsstraat – Elliaertsstraat wordt herzien door het college. Dit uitgangspunt heeft fundamentele implicaties voor het huidige ontwerp aangezien het doorgaand verkeer moet geïntegreerd worden in de aanleg van het Moorkensplein.
Hoge kostprijs van het huidig projectvoorstel
Het college wenst bijkomend te onderzoeken of het behoud, de renovatie en de eventuele herbestemming van het huidige administratief centrum en politiekantoor een goedkopere en haalbare mogelijkheid is.
Mogelijkheden voor andere functies
In het huidige voorontwerp worden naast een aanzienlijke vergroting van de open ruimte met 3000 m² ook een nieuw administratief centrum, vrijetijdsloketten en sociale centra met een buurtparking voorzien.
Omwille van het nijpende tekort aan scholen in Borgerhout en de nood aan extra ruimte voor het Atlasgebouw (inburgering) in de Carnotstraat, wil het college enkele bijkomende varianten ruimtelijk en financieel laten analyseren.
Vervolgtraject
De stad Antwerpen zal een ruimtelijk en financieel haalbaarheidsonderzoek uitvoeren voor de twee bijkomende varianten en ook de consequenties in beeld brengen ten gevolge van de opheffing van de knip. De resultaten van dit onderzoek worden eind juni verwacht. In overleg met het districtsbestuur en de buurt zal er een toelichting worden gegeven op 15 mei.