U bent hier
Evaluatie en actualisering strategisch Ruimtelijk Structuurplan Antwerpen gepland
Sinds eind 2006 is het strategisch Ruimtelijk Structuurplan Antwerpen van kracht in Antwerpen. Zeven jaar later is het tijd voor een evaluatie en actualisering van dit structuurplan. Het college keurde hiervoor een nota goed met daarin de uitgangspunten voor de evaluatie en actualisering, een stappenplan en een timing.
Het strategisch Ruimtelijk Structuurplan Antwerpen (s-RSA), getiteld ‘Antwerpen Ontwerpen’, is een globale blauwdruk voor de ruimtelijke toekomst van de stad. Enerzijds bevat dit document ruimtelijke richtlijnen die van toepassing zijn op de gehele stad (over water, groen, wonen, mobiliteit, publieke ruimte), anderzijds werden in dit plan ook uitspraken en prioriteiten geformuleerd over de gebieden waarin de stad op samenhangende wijze moet investeren om tot een coherente ruimtelijke structuur te komen.
Het college bevestigde - zoals voorzien in het bestuursakkoord 2013-2018 - het belang van het
s-RSA en besliste om het plan te evalueren en te actualiseren, met respect voor de strategie en de gewenste ruimtelijke structuur van de stad die in het huidige structuurplan beschreven staan.
Zo wordt er bij de actualisering zeker rekening gehouden met de verwachte grote bevolkingstoename en de wijziging van de bevolkingssamenstelling in de volgende decennia. Niet alleen moeten de nieuwe inwoners een plek krijgen om te wonen, ook de voorzieningen (scholen, kinderopvang, speelterreinen, sportinfrastructuur, dienstencentra, groen,…) groeien mee en moeten dus een plaats krijgen. Een grondig onderzoek dat moet bepalen waar en hoe kan verdicht en vernieuwd worden, is zopas gestart. Dit ‘verdichtings- en stadsvernieuwingsonderzoek’ is meteen een onderdeel van de evaluatie en actualisering van het strategisch Ruimtelijk Structuurplan Antwerpen.
Er wordt ook steeds meer in een stadsregionale context gedacht. In de gewijzigde context waarin Antwerpen zich bevindt (demografie, klimaat, mobiliteit,…) kunnen oplossingen zich enkel aanbieden wanneer de stad en de regio errond de uitdagingen sámen aangaan.
De stadsbewoners zullen binnen welbepaalde kaders mee kunnen aangeven in welke mate en op welke punten het huidige s-RSA een antwoord biedt of moet bieden op actuele kwesties.
Het college keurde de intentienota goed met de uitgangspunten voor de evaluatie en actualisatie van het structuurplan, samen met een stappenplan en een timing. In de volgende fase wordt een studiebureau aangesteld om het traject te begeleiden en de evaluatie te beginnen. Doelstelling is om tegen midden 2015 een kernnota Ruimte klaar te hebben met de krijtlijnen voor de komende decennia. De resultaten van de evaluatie worden daarin meegenomen.
Verantwoordelijke schepen: Rob Van de Velde, schepen voor ruimtelijke ordening en stadsontwikkeling