Gazet Van Antwerpen: 'Einde van restauratie kathedraal na halve eeuw in zicht '

Op 23 mei 2013

In 2015 zal het precies vijftig jaar geleden zijn dat de provincie op vraag van het bisdom van start ging met de globale restauratie van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Een werk van lange adem, zo blijkt. Het architecturale symbool van de stad staat vandaag nog steeds deels in de steigers. Toch lijkt het einde stilaan in zicht. Binnen twee jaar wordt immers afgeklokt op een halve eeuw monumentenzorg van de meest intense soort. Architect Rutger Steenmeijer legt uit wat er de voorbije periode precies gebeurde.

"Eigenlijk is het nooit anders geweest", geeft hij aan. "De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal heeft sinds het prille begin steeds deels in de steigers gestaan. Een monumentaal bouwwerk van die aard hoort ook continu gerestaureerd te worden." Toch maakt hij zich sterk dat de kathedraal na 2015 een tijdlang van stellingen gevrijwaard zal blijven. "Op voorwaarde dat het onderhoud op dezelfde regelmatige en correcte wijze als vandaag wordt verdergezet, zullen de komende eeuw geen grote restauratiewerken meer plaatsvinden."

Nieuw portaal
Straks wordt nog van start gegaan met een van de laatste, erg in het oog springende ingrepen. De kathedraal krijgt een nieuw inkomportaal. "Dit portaal wordt geplaatst op vraag van de brandweer en maakt het mogelijk om de kathedraalpoorten - die naar binnen opendraaien - te laten openstaan bij druk bijgewoonde evenementen, zoals begrafenissen van bekende Antwerpenaars. Zo kunnen eventuele evacuaties steeds veilig en vlot verlopen."

Wat net niet binnen de vandaag beoogde restauratietermijn van een halve eeuw valt, zijn de opsmukwerken aan het Schyvenorgel. Pas in 2016 zal dat instrument weer bespeelbaar zijn. Toch zal de stad naar alle waarschijnlijkheid binnen twee jaar zijn bewoners en toeristen opnieuw een monument in al haar glorie kunnen tonen. Een moederkerk die na een halve eeuw eindelijk weer gevrijwaard is van ladders, stellingen en andere tijdelijke constructies. Het hele project zal dan ruim 52 miljoen euro hebben gekost. Een bedrag dat voor zestig procent door het Vlaams Gewest werd bekostigd, voor veertig procent door de provincie Antwerpen.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is