U bent hier
Omgevingslawaai: stad pakt geluidshinder aan met stedelijk geluidsactieplan
Het college keurde vandaag de ontwerpversie van het stedelijk geluidsactieplan goed. Dit actieplan bundelt stedelijke maatregelen die de geluidshinder in de stad moeten aanpakken. De maatregelen zijn opgedeeld binnen vier pijlers: het in beeld brengen van de huidige situatie, het streven naar stillere bronnen, het verbeteren en beschermen van het geluidsklimaat in bestaande situaties en het waarborgen van een goed geluidsklimaat in nieuwe situaties.
De Vlaamse overheid actualiseerde de bestaande geluidsbelastingskaarten voor de agglomeratie Antwerpen en bracht vier verschillende bronnen van omgevingslawaai in kaart: wegverkeer, spoorverkeer, vliegverkeer en industriële activiteiten. Er werd ook berekend hoeveel inwoners, woningen, scholen en ziekenhuizen worden blootgesteld aan te hoge geluidsniveaus. Een chronische blootstelling aan hoge geluidsniveaus veroorzaakt namelijk een negatief effect op de volksgezondheid. De kaarten kunnen via de website van de stad als open data ingekeken worden van zodra ze door de Vlaamse regering goedgekeurd zijn. De resultaten tonen aan dat er in Antwerpen knelpuntzones zijn met te veel geluidshinder wat een kwaliteitsvolle leefomgeving niet ten goede komt.
De stad wil dit aanpakken. Het stedelijke geluidsactieplan bundelt dan ook een twintigtal maatregelen die zijn verdeeld onder vier pijlers.
Huidige situatie
Ten eerste is het belangrijk een correct beeld te krijgen van de huidige situatie. Veel van de bevoegdheden inzake geluidshinder bevinden zich op Vlaams en Europees niveau. Daarom zal de stad actief het Vlaamse en Europese beleid opvolgen.
De stad maakt er verder ook een prioriteit van om informatie bekend te maken via verschillende kanalen.
Aanpakken van bronnen van omgevingslawaai
Een tweede pijler is het aanpakken van de bronnen van omgevingslawaai. Maatregelen aan de bron zelf zijn immers het meest effectief. Vaak vallen deze acties grotendeels buiten de stedelijke bevoegdheid. Toch zal de stad hierin zoveel mogelijk proberen te wegen op de andere bevoegde beleidsniveaus.
Aanpakken van bestaande knelpunten met stille wegdeksoorten en geluidsschermen
De derde pijler is gericht op de huidige knelpunten. De geluidskaarten tonen aan dat het bestaande geluidsklimaat vooral in de kernstad en in de buurt van belangrijke wegen en spoorwegen problematisch is. Op sommige plaatsen zijn geluidsniveaus van meer dan 70 dB gemeten, wat onaanvaardbaar hoog is. De stad wil deze hotspots wegwerken door onder andere stille wegdekken en geluidsschermen. De huidige knelpunten staan in de ontwerpversie van het geluidsactieplan vanaf p.53. De pers vindt het plan op de ftp-server.
Op een vijftal proeflocaties - die nog bepaald moeten worden - zullen vanaf volgend jaar verschillende stille wegdeksoorten getest worden. In het voorjaar van 2015 zullen deze proefvakken worden aangelegd waarna ze gedurende drie jaar gemonitord worden. Het proefproject zal uitwijzen welke stille wegdeksoort in de toekomst kan worden gebruikt om de geluidshinder in knelpuntstraten te verminderen.
Geluidsschermen kunnen onder bepaalde voorwaarden de geluidshinder langs gewestwegen verminderen. In 2014 plant het Agentschap Wegen en Verkeer van de Vlaamse overheid een aantal metingen langs hotspotzones. De stad zal er bij de Vlaamse overheid op aandringen nieuwe geluidsschermen te plaatsen waar nodig en bestaande versleten schermen te vervangen of te vernieuwen. Verder zal de stad haar verantwoordelijkheid nemen en trekt ze voor de cofinanciering van geluidsschermen 2,4 miljoen euro uit.
Naast de aanpak van de knelpunten zullen de zones met een voldoende geluidsklimaat beschermd worden zodat het kwaliteitsniveau minstens behouden blijft. In het kader hiervan onderzocht de stad in de zomer van 2013 samen met de universiteit Gent in hoeverre Antwerpse parken kunnen worden beschouwd als stille plekken waar bezoekers tot rust kunnen komen. Deze plekken zullen bijzondere aandacht krijgen als stedelijke stilteplekken.
Waarborgen van een goed geluidsklimaat in nieuwe situaties
De laatste en vierde pijler van het geluidsactieplan bevat een aantal acties om nieuwe stadsontwikkelingsprojecten of stadsvernieuwingsprojecten te voorzien van een gegarandeerd en goed geluidsklimaat. Tegen 2030 zal de stad 100 000 nieuwe inwoners tellen en de resterende ruimte is schaars. Bij nieuwe projecten moeten van bij de ontwerpfase maatregelen genomen worden om een goed geluidsklimaat te waarborgen.
Na een interne en externe adviesronde zal het actieplan midden 2014 ter goedkeuring worden voorgelegd aan het college. Daarna wordt het door de Vlaamse milieuadministratie samengevoegd met maatregelen binnen de Vlaamse bevoegdheden. Het gezamenlijk actieplan omgevingslawaai voor de agglomeratie Antwerpen wordt ten slotte gerapporteerd aan de Europese Commissie zoals de richtlijn Omgevingslawaai voorschrijft.
Verantwoordelijke schepen: Nabilla Ait Daoud, schepen voor leefmilieu