Stad bestrijdt meeuwenoverlast op diervriendelijke manier

Op 21 mei 2014

De laatste jaren neemt het aantal klachten over meeuwenoverlast toe. De stad Antwerpen neemt daarom diervriendelijke maatregelen tegen meeuwen door zoveel mogelijk meeuweneieren te prikken en zo te beletten dat de eitjes uitkomen. Antwerpenaars die overlast ondervinden, kunnen ook zelf een aantal maatregelen treffen. Wie meeuwenoverlast wil melden, kan terecht bij de stedelijke infolijn op het nummer 03 22 11 333.

De meeuw is een beschermde vogel die steeds vaker in de stad komt broeden omdat het aantal natuurlijke broedplaatsen vermindert. Op dit moment zijn de vogels volop aan het broeden. Wanneer de eieren uitkomen, krijsen de volwassen dieren vanuit de lucht om contact te houden met de kuikens. Dat gekrijs veroorzaakt soms overlast voor burgers wiens nachtrust verstoord wordt. De stad Antwerpen merkt de laatste jaren dan ook een stijging van het aantal meldingen over meeuwenoverlast.

Volgens het Soortenbesluit van 15 mei 2009 mogen meeuwen niet gevangen of gedood worden. Tijdens de broedperiode, die van mei tot augustus loopt, mogen de dieren bovendien niet bestreden worden. De stad heeft op dit besluit een afwijking verkregen en kreeg toestemming van het Agentschap voor Natuur en Bos om meeuweneieren te prikken en jonge kuikens weg te vangen om zo de geluidshinder te verminderen. 

De stedelijke dienst dierenoverlastbeheer houdt de meeuwen sinds maart nauwkeurig in het oog en tracht vanop hoge gebouwen de kolonies te lokaliseren. Wanneer medewerkers van dierenoverlastbeheer merken dat de meeuwen beginnen te nesten, vragen ze toestemming aan de bewoners van dat pand om het dak te betreden. Daar worden de eieren geprikt zodat ze niet meer uitkomen. Het is niet altijd vanzelfsprekend om nesten te vinden aangezien de dieren zich vaak op niet zichtbare plekken nestelen. Als er toch nesten met eieren over het hoofd gezien werden, kunnen de jonge kuikens alsnog gevangen worden. De dieren worden dan overgebracht naar een vogelopvangcentrum waar ze grootgebracht en terug vrij gelaten worden.

Antwerpenaars kunnen zelf enkele maatregelen nemen om overlast te vermijden:
• Vuilnisbakken goed afsluiten en pas buitenzetten net voor de ophaling.
• Geen meeuwen of andere vogels voederen. Het is verboden vogels te voederen op het openbaar domein. Het gaat om een vorm van sluikstort waarvoor de boetes kunnen oplopen tot 350 euro.

Deze maatregelen kunnen genomen worden om te voorkomen dat meeuwen een nest bouwen op het dak:
• Oude nesten voor februari verwijderen.
• Het dak in de periode februari-maart regelmatig reinigen om mogelijk nestmateriaal zoals takjes, mos en bladeren te verwijderen.
• Het dak overspannen met netconstructies. De netten moeten schuin hangen om te verhinderen dat meeuwen ze als basis voor hun nest gebruiken.
• Afschrikmiddelen gebruiken zoals linten en nepuilen en die regelmatig verplaatsen.
• Duivenpinnen plaatsen op hellende dakoppervlakken, schouwen, dakranden en dakramen.

Deze maatregelen mogen uitsluitend voor of na de broedperiode (mei tot augustus) genomen worden.
 
Wie meer informatie nodig heeft of meeuwenoverlast wil melden, kan terecht bij de infolijn van de stad Antwerpen op het nummer 03 22  11 333.

Verantwoordelijke schepen: Nabilla Ait Daoud, schepen voor dierenwelzijn

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is