U bent hier
Aanpassingen politiereglementen
Het college besliste vandaag enkele wijzigingen in de code van politiereglementen (politiecodex) goed te keuren. Zo wordt het alcoholverbod op en rond het De Coninckplein verlengd en uitgebreid. Ook het bedelverbod wordt uitgebreid met verschillende straten. Hieronder staan de belangrijkste wijzigingen.
Zichtbaarheid interieur handelszaken
De stad treedt regelmatig op tegen handelszaken die overlast veroorzaken. Ze stelt vast dat deze zaken hun deur regelmatig op slot doen tijdens de openingsuren. Daarnaast merkt de stad dat ze hun vitrines vaak ondoorzichtig maken. Uitbaters beschilderen hun ramen of kleven er spiegelfolie op waardoor voorbijgangers niet meer binnen kunnen kijken. Dit bemoeilijkt controles van buitenaf en hulpverlening bij interventies. Bovendien vergroot het onveiligheidsgevoel.
Het nieuwe reglement verbiedt om ramen van handelszaken ondoorzichtig te maken. Dit belet niet dat uitbaters raamdecoratie mogen gebruiken. Voorwaarde is wel dat inkijk mogelijk blijft tijdens de openingsuren. Tijdens de uitbating van een publiek toegankelijk inrichting moet minstens één toegangsdeur van de inrichting onmiddellijk, zowel van binnen als van buiten, zonder tussenkomst van een derde geopend kunnen worden.
Alcoholverbod verlengd en uitgebreid
Het alcoholverbod op en rond het De Coninckplein en het Koningin Astridplein werpt duidelijk zijn vruchten af. Om de positieve resultaten hiervan te behouden en om te vermijden dat de buurt opnieuw te maken krijgt met overlast, besluit het college om het alcoholverbod met één jaar te verlengen tot 31 december 2015.
Om het verplaatsingseffect tegen te gaan en om de positieve invloed verder te verspreiden, breidt het college het alcoholverbod uit met verschillende straten. Het gaat om een deel van de Pelikaanstraat, de Ploegstraat, de Copernicuslaan, een deel van de Lange Kievitstraat, het Kievitplein, de Stoomstraat, de Van Spangenstraat en een deel van de Van Immerseelstraat (zie plan onderaan de perstekst).
De politie wordt regelmatig geconfronteerd met personen die het alcoholverbod overtreden. Momenteel kan de politie enkel beslag leggen op verpakkingen van alcohol die al geopend zijn. Vaak halen de overtreders meteen nieuwe verpakkingen boven. Dit bemoeilijkt de handhaving. Daarom kan de politie voortaan ook ongeopende verpakkingen in het bezit van overtreders die overduidelijk dronken zijn, in beslag nemen.
Bedelverbod uitgebreid
In verschillende Antwerpse straten geldt al langer een bedelverbod. Dit wordt uitgebreid met de Diepestraat, Handelsstraat, Korte Zavelstraat, Gummarusstraat, Brederodestraat en Herentalsebaan.
Deze straten hebben af te rekenen met overlast- en samenlevingsproblemen zoals bedelen, sluikstort en leegstand. Toch hebben deze winkelstraten heel wat potentieel in zich. Daarom worden ze opgenomen in het ‘actieplan winkelstraten’. Met dit plan worden de verschillende overlastproblemen intensief en gecoördineerd aangepakt.
Geen geluidshinder tussen 22 en 6 uur
De stad ontvangt geregeld klachten over geluidshinder van bouwwerven. Aannemers gaan zeer vroeg of laat aan de slag, maar hun werk zorgt vaak voor geluidshinder (bijvoorbeeld laden en lossen en gebruik van machines). Voor de rust van de buurtbewoners en de rechtszekerheid van de aannemers, stelt de stad uren vast waarbinnen dit soort activiteiten verboden is. Voortaan mogen deze activiteiten niet meer plaatsvinden tussen 22 en 6 uur.
Brievenbussen onderhouden
De stad ontvangt regelmatig klachten over reclamefolders of briefwisseling die rondslingeren op straat. Oorzaak hiervan zijn vaak brievenbussen die slecht onderhouden worden (bijvoorbeeld een kapot slot of een opengeplooid deksel). De stad gaat eigenaars en/of gebruikers van gebouwen sensibiliseren om hun brievenbussen in orde te brengen.
Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever