U bent hier
Convenant Middenvijver bewaakt publieke functie
Laundry Day en Summerfestival vonden tot nu toe plaats op de terreinen van Nieuw Zuid. Daar startte eind 2013, begin 2014 de ontwikkeling van een nieuwe woonwijk. Beide evenementen zullen vanaf 2015 plaatsvinden op Middenvijver. Een convenant bewaakt de publieke functie van deze groenzone waarin een cultuur-recreatief programma een plaats krijgt.
De organisatoren van Laundry Day en Summerfestival sloten in 2013 een concessieovereenkomst af met Waterwegen en Zeekanaal NV, de eigenaar van Middenvijver, om het terrein te mogen gebruiken. Een locatieonderzoek gaf aan dat op korte termijn enkel dit domein een oplossing zou bieden voor de organisatie van de festivals
Het college besliste op vraag van het district een nieuw locatieonderzoek op te zetten. Uit dat onderzoek kwam Middenvijver opnieuw als enige optie naar voren: het is de enige locatie die groter is dan 16,5 ha en dus 60 000 bezoekers kan ontvangen.
De stad Antwerpen zal nu, na goedkeuring door de gemeenteraad, een convenant afsluiten met Docking Station bvba, Laundry Day nv en Summerfestival bvba. De convenant bepaalt expliciet dat het gebied maar drie dagen per jaar als festivalzone ingericht mag worden (2 dagen Summerfestival en 1 dag Laundry Day). De festivals zullen om 24 uur afgelopen zijn.
Een deel van het terrein mag twee weken voor elk festival en één week erna afgesloten worden voor voorbereidende werken en afbraak. Tijdens de festivals zal heel het terrein worden afgesloten. Er mogen tenslotte verder nog maximum drie laagdrempelige evenementen georganiseerd worden door de stad of nonprofitorganisaties (genre Vliegerfestival).
De rest van het jaar zal de Middenvijver volledig publiek toegankelijk zijn.
In de convenant zijn daarom verder afspraken omschreven voor een publieke, recreatieve cluster binnen het gebied.
De stad beoogt een opwaardering en maakte hiervoor een ontwerp-inrichtingsvisie op met volgende keuzes:
De Middenvijver wordt een toegankelijk park;
In het park komt er een hondenvijver;
Het park krijgt paden (die ook kunnen dienen als service- en evacuatiewegen voor de festivals);
Er wordt een bufferzone aangelegd tegen verstoring van het natuurgebied;
De inkomzones worden halfverhard;
Er wordt een zone aangelegd voor logistiek en opslag;
Er wordt onderzocht om een stadscamping in te richten;
De bestaande functies blijven maximaal behouden (bijvoorbeeld korfbalterreinen).
Doel van dit ontwerp is om het park Middenvijver toegankelijker te maken, onder meer door de aanleg van verharde paden en toegangen. Ook een brede groene toegang in het verlengde van de Willem Gijselsstraat zorgt hiervoor.
De stad kiest verder voor een neutraal grondverzet. Voor de aanleg van een bufferzone tegen het natuurgebied ‘Het Rot’ en 'Nieuwe Middenvijver' is grond nodig, deze wordt elders op het terrein afgegraven.
De typerende openheid van Middenvijver wil de stad behouden. Op verschillende plekken wordt wel nieuwe vegetatie toegevoegd. In de open middenzone komen verschillende graszones.
Een aantal punten wordt nog verder onderzocht. Zo moet het landschappelijk karakter van de site optimaal tot uiting komen. Onder meer kleinere paden en wegen kunnen dat effect bereiken. Verhardingen worden tot een minimum beperkt. De vijver heeft een belangrijke functie naar afwatering en irrigatie. Die moet behouden worden. De stad versterkt vanuit dit oogpunt haar betrokkenheid naar alle omgevings- en natuur gerelateerde onderzoeken.
Voor de inrichtingswerken wordt een PPS-structuur tussen alle partners opgezet.
Verantwoordelijke schepen: Rob Van de Velde, schepen voor stadsontwikkeling