Stad investeert in leefbaarheid en sociale cohesie door buurtprojecten

Op 5 september 2014

Een leefbare stad waar het aangenaam wonen en vertoeven is, begint in de buurt. Het stadsbestuur besliste daarom de uitvoering van 12 projecten ter bevordering van de leefbaarheid en sociale cohesie in verschillende buurten principieel goed te keuren.

Met de projecten wil de stad de sociale samenhang en de leefbaarheid in de buurt verhogen. Elk project is kortlopend en gebiedsgericht. Ze hebben een concreet en zichtbaar resultaat en/of vormen de start van een langdurig proces. Dit proces kan door een lokale partner op het terrein worden verdergezet.

Inhoudelijk zijn de projecten zeer divers. Verfraaien van de woonomgeving (al dan niet via een sociaal-artistiek traject), inspelen op de wijkidentiteit, ontmoetingskansen creëren via sport en spel: het kan allemaal. Ondanks deze diversiteit streeft elk project een gemeenschappelijke doelstelling na: het ondersteunen van de betrokkenheid van de buurt (bewoners en actoren) op hun omgeving.

Vijf van deze projecten situeren zich in sociale woonwijken. Door de specifieke situatie van deze wijken, een vaak verouderd patrimonium in combinatie met een concentratie van maatschappelijk kwetsbare groepen, staat de leefbaarheid en het samenleven er vaak onder druk.

Via de organisatie en ondersteuning van projecten en initiatieven speelt de stad in op de mogelijkheden en inzet van bewoners, verenigingen en organisaties in sociale woonbuurten. Zo ondersteunt, stimuleert en/of initieert de stad initiatieven die de leefbaarheid en het samenleven bevorderen. Ook de beeldvorming over sociale huisvesting verbetert dankzij deze projecten.

Enkele concrete voorbeelden van projecten zijn:

Ontmoeting stimuleren en buitenruimtes verfraaien in samenwerking met de buurt op Europark-Noord en aan de Prekerskazerne op Sint-Andries;

Samen met bewoners de leefbaarheid in de buurt van Het Zuster-der-Armenplein versterken door gerichte acties uit te werken in verband met afval en zwerfvuil en niet-bewoners in de gebouwen;

De wijk Moretusburg en haar geschiedenis in de kijker plaatsen;

Een themamarkt organiseren in de omgeving van de Statiestraat;

Met de buurt en de scholen Stella Marisinstituut, Sint-Elisabeth-Instituut en Groenendaelcollege de schoolomgeving verfraaien.

Een ruilwinkel opstarten in Berendrecht.

Verantwoordelijke schepen: Fons Duchateau, schepen voor samenlevingsopbouw

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is