U bent hier
Definitief Beeldkwaliteitplan Groene Singel goedgekeurd
Het college keurde vandaag het definitieve Beeldkwaliteitplan Groene Singel goed.
Het dient als kader om van het uitgestrekte gebied tussen binnen- en buitenstad een kwaliteitsvolle groene ruimte te maken en vormt een verfijning van de stedelijke visienota ‘Durven dromen van een Groene rivier’ (2009). Het is een handboek met ontwerprichtlijnen voor ontwerpers van zowel open en groene ruimtes als voor publieke en private bouwprojecten in het gebied. Het beschrijft spelregels voor landschap, infrastructuur en bebouwing en volgt daarmee dezelfde opbouw als de concepten uit de stedelijke visienota.
Groene Singel speelt een sleutelrol in de ontwikkeling van een aantrekkelijke stad. Het plan kwam tot stand na raadpleging van zowel interne (stedelijke) als externe stakeholders.
Het aangestelde ontwerpteam TV MAKH (Maxwan architects + urbanists BV, Karres en Brands, HUB, en Antea maakte het beeldkwaliteitsplan op.
De uitgangspunten van het beeldkwaliteitsplan zijn:
Groen: Groen heeft een positief effect op het leefklimaat, is aantrekkelijk en vormt een heldere leidraad voor beeldkwaliteit. Bovendien kan beeldkwaliteit creëren vanuit een groene insteek, meteen van start gaan.
Ecologisch: Een hoge biodiversiteit heeft een hoge beeldwaarde. Een ecologisch landschap is er niet enkel voor planten en dieren, maar gaat ook over toegankelijkheid en bruikbaarheid voor de mens.
Slim: Er worden strategieën uitgewerkt die rekening houden met beperkte middelen en die kunnen worden toegepast zonder dat alle lopende processen - zoals de uitwerking van het Masterplan 2020 - volledig uitgeklaard zijn.
Het beeldkwaliteitsplan beschrijft de spelregels voor landschap, infrastructuur en bebouwing in de strategische ruimte Groene Singel:
Landschap: Het huidige landschap tussen binnen- en buitenstad is heel gefragmenteerd en wordt sterk gedomineerd door het autoverkeer. Het beeldkwaliteitsplan vormt het landschap om naar drie sterke landschappen: een (open en droog) Rivierduinenlandschap rond de zuidelijke knoop, een Bosschagelandschap (met een combinatie van open en besloten stukken landschap) in het centrale deel van de ruimte en een Havenlandschap (met groen in combinatie met water) in aansluiting op het Eilandje.
Infrastructuur: Ook de verschillende infrastructuren in de strategische ruimte zijn vandaag heel divers qua opbouw en materiaalgebruik. Het beeldkwaliteitsplan wil eenheid en kwaliteit krijgen op de verschillende infrastructuurlijnen.
Bebouwing: Het beeldkwaliteitsplan voorziet in richtlijnen voor de bebouwing, zodat landschap en gebouwen elkaar versterken. Zo kunnen sommige gebouwen bijvoorbeeld (deels-) ondergronds gerealiseerd worden.
Een simulatiebeeld uit de hoogte geeft de Groene Singel weer – © TV MAKH
Strategisch beeldkwaliteitsplan
Het beeldkwaliteitsplan Groene Singel is niet enkel een kader voor andere ontwerpers, maar ook een plan waarmee de stad zelf actief aan de slag wil gaan om Antwerpen aantrekkelijker te maken. Daarom worden een aantal hefboomprojecten gekozen die een belangrijke impact hebben op een betere beeldkwaliteit. Vandaag is daarin al een eerste stap gezet door de vergroeningsprincipes van de Singel mee op te nemen in de heraanleg van het Singelfietspad.
Verantwoordelijke schepen: Rob Van de Velde, schepen voor stadsontwikkeling en voorzitter van AG VESPA