U bent hier
Antwerpen pakt uit met nieuw en verrassend aanbod tijdens Open Monumentendag

Op zondag 13 september viert de Open Monumentendag zijn 27ste editie. Overal in Vlaanderen zetten tal van monumenten, verborgen parels, ’vergeten’ gebouwen en klassiekers hun deuren open. Naar goede gewoonte pakt Antwerpen uit met een eigenzinnig en divers programma: privéwoningen, de toren van de kathedraal, ateliers van bekende kunstenaars, de Fruitbeurs en loodsen. Een ideale gelegenheid om eens achter de schermen te kijken van de fantastische gebouwen die Antwerpen rijk is.
In Antwerpen zijn er maar liefst 69 erfgoedparels gratis te bezoeken op 13 september. De rode draad door het programma is de industriële revolutie: van havenkranen en pershuizen tot varend erfgoed en vliegtuigen. Uiteraard zijn er ook een aantal klassiekers bij, die blijven verrassen. Zo stelt de Sint-Pauluskerk delen open die anders niet te bezoeken zijn: bezoekers kunnen afdalen in de crypte en de geheimen van de Calvarieberg ontdekken. Antwerpen pakt dit jaar ook uit met enkele ‘vergeten’ plekken zoals het Artsenhuis, de Belgische Fruitbeurs, Het Anker, Hoekhuyse De Margriet, de archeologische site Sas van ’t Schijn en Kielpark toren 1.
Dat erfgoed leeft bij jong en oud is duidelijk gebleken tijdens de Cultuurmarkt van Vlaanderen. Voor de eerste keer kon er toen al worden ingeschreven voor een bezoek aan enkele toplocaties. De privéwoonsten Huis Guiette van Le Corbusier, atelierwoning Hippolyte Daeye en Bayt al-Andalus waren meteen volzet. Ook voor de rondleidingen in de toren en de tuin van de kathedraal zijn geen plaatsen meer vrij. Maar iedereen maakt kans om toch nog een bezoek aan de toren te brengen. Op Open Monumentendag klinkt tussen 12 en 14 uur beiaardmuziek vanop de kathedraaltoren. Wie de gespeelde liedjes herkent en de juiste titels stuurt naar beiaard [at] stad.antwerpen.be, kan nadien een unieke privérondleiding in de toren met een concert van de beiaardier winnen.
De kandidaten die strijden voor de titel Het Schoonste Gebouw (Galeria Inno, Atheneum Antwerpen, Paleis op de Meir, woning Cornelis Floris, Flanders Business School, Valkeniers Natie, Restaurant Món, Comptoir Sucrier, Keyserrijck, Thomas More Campus National) stellen ook éénmalig hun deuren open. Deze unieke plekken zijn zeker een bezoek waard.
Wie het maximum uit de Open Monumentendag wil halen, kan zich best goed voorbereiden. Hier volgen alvast enkele tips.
1. Ontdek het programma
Op www.openmonumentendag.be is het programma snel terug te vinden. Wie op zoek is naar een overzicht per wijk, kan dat terugvinden in de brochure van de Open Monumentendag Antwerpen. Die is op de dag zelf ook beschikbaar aan de infostand ter hoogte van het stadhuis van Antwerpen.
2. Reserveer een plaats
Alle openstellingen en activiteiten zijn gratis. Maar voor bepaalde activiteiten en bezoeken moet wel vooraf gereserveerd worden. Wie niet voor verrassingen wil komen te staan, controleert best eerst op de site of aan de infostand of er nog plaats beschikbaar is.
3. Stippel een route uit
69 uiteenlopende locaties bezoeken op één dag is een hele uitdaging. Als ondersteuning zijn op de website van de stad Antwerpen verschillende fiets- en wandelroutes terug te vinden. Zo kan iedereen een route op maat uit stippelen. Geen tijd gehad om de routes te downloaden? Haal ze dan op aan de infostand aan het stadhuis. Ook op www.openmonumentendag.be kan iedereen zijn favorieten selecteren en afdrukken.
4. Op stap met kinderen
Voor wie er nog aan twijfelde: Open Monumentendag verrast ook elk jaar heel wat kinderen met gezinsvriendelijke activiteiten. In Borgerhout is er bijvoorbeeld een avontuurlijke zoektocht in het Kasteel van de Reuzen. In de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience kan je (van 13 tot 15 uur) een workshop zeekaarten maken volgen en in het museum Plantin-Moretus leer je drukken op de oudste drukpers ter wereld (om 10 uur en om 14 uur). Aan de bunkers in park den Brandt komt de geschiedenis tot leven, met acteurs die tonen hoe soldaten overleefden in de Tweede Wereldoorlog. In het Middelheimpark is er een jongerenwandeling uitgewerkt over architect Renaat Braem, en tot slot kunnen de kleinsten ook naar hartenlust klauteren op een aantal havenkranen.
5. Neem de fiets of ga te voet
De diverse erfgoedlocaties liggen verspreid binnen en buiten de Singel. De snelste manier om overal te geraken is met de fiets of velo, te voet of met het openbaar vervoer. In het centrum vindt de Bollekesloop plaats. Wie met de auto komt laat die dus beter achter aan de rand van de stad in één van de parkings.
Verantwoordelijke schepen: Rob Van de Velde, schepen voor onroerend erfgoed
Open Monumentendag 13 september 2015
Te reserveren rondleidingen: volzet:
Redershuis en Eugeen Van Mieghem museum
Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience (wel vrije toegang in bibliotheek)
Tuin kathedraal (wel vrije toegang in kathedraal)
Kathedraaltoren (wel vrije toegang in kathedraal)
Op ontdekkingstocht langs opengestelde monumenten
Het Huis Happaert (wel nog plaats voor concerten)
Maagdenhuismuseum en Elzenveld
Atelierflat Jozef Peeters
Brouwershuis
Bayt-al-Andalus
Atelierwoning Hippolyte Daeye
Huis Guiette
Te reserveren rondleidingen: niet volzet:
Deelnemers Het Schoonste Gebouw
Rondleiding landschappelijk erfgoed: park den Brandt – Nachtegalenpark
Salons Schoeters
Museum Plantin-Moretus
Concerten Het Huis Happaert
Hotel van den Bosch
Wandeling Duitse sporen in Antwerpen
Het Anker
Militair Hospitaal
De Margriet
Erfgoedwandeling Nieuw-Parkwijk den Brandt
Begraafplaats Berchem
Galeria Inno (Het Schoonste Gebouw)
Paleis op de Meir (Het Schoonste Gebouw)
Woning Cornelis Floris (Het Schoonste Gebouw)
Comptoir Sucrier (Het Schoonste Gebouw)
Hobokense polder
Locaties vrij toegankelijk (zonder reservatie) :
Sint-Pauluskerk
Museum Vleeshuis
Stadhuis (150/uur)
Erfgoedbibliotheek
Artsenhuis
Zuiderpershuis
Hogere Zeevaartschool
Havenkranen MAS + demonstratie industriële touwtechnieken op 50m hoogte, door Monumentenwacht Vlaanderen
Rijn-en Binnenvaartmuseum
Belgische Fruitbeurs
Kerkschip Antwerpen
Vredegerecht 8ste kanton Antwerpen
Kapel Sint-Stanislascollege
Basiliek Heilig Hart
Salons Magnus
Hotel Kreglinger
Brasserie Victor Hugo
Sint-Bonifaciuskerk
Stampe & Vertongenmuseum
VLATAM
De Winter
Tramloods De Lijn
Sint-Norbertuskerk
Markant architecten
Neoclassicistische burgerwoning
Kielparktoren 1
Bunkerdorp
Kasteel den Brandt
Braempaviljoen
Koninklijk Atheneum Antwerpen (Het Schoonste Gebouw)
Thomas More Campus National (Het Schoonste Gebouw)
Flanders Business School (Het Schoonste Gebouw)
Restaurant Mon (Het Schoonste Gebouw)
Valkeniers Natie (Het Schoonste Gebouw)
Districtshuis Borgerhout
De Roma
Parochiekerk Sint-Jan
Bibliotheek Vredegerecht
Sint-Nicolaaskapel
Huis den Rhyn – Oude Beurs