U bent hier
Overdreven tbc-alarm
Afgelopen woensdag werd op het Sint-Jan-Berchmanscollege in de Jodenstraat in Antwerpen een geval van longtuberculose vastgesteld. Het meisje zat sinds een maand op de school en werd opgenomen in het ziekenhuis. OCMW-raadslid en arts Dirk Avonts (Groen,kleine foto) sprak in het ATV-programmaWakker op zondag gisteren van een zorgwekkende toename van het aantal tbc-gevallen in Antwerpen. Zijn collega’s Kevin Vereecken en Louis Ide reageren daarop.
Alarm. Er is een geval van tuberculose ontdekt in het Sint-Jan Berchmanscollege in Antwerpen. Alarm? Alarm voor Dirk Avonts, maar geen alarm voor alle experts. Nochtans is Dirk Avonts medisch geschoold. Wat bezielt Avonts dan om paniek te zaaien? Ofwel kent hij de epidemiologie in het land niet en zou hij dus beter zwijgen. Ofwel misbruikt hij zijn gezag als huisarts voor politieke doeleinden.
Wij durven gokken op het laatste.
Wij werken respectievelijk in Gent in een OCMW-ziekenhuis en in Antwerpen-Noord in een ZNA (vroeger OCMW). In deze steden wordt af en toe een nieuw geval van tuberculose vastgesteld. Wanneer dat gebeurt, is de arts wettelijk verplicht de diagnose te melden bij de overheid. We weten dus perfect hoeveel diagnoses er gesteld worden en hoeveel patiënten in behandeling zijn.
Het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid houdt deze cijfers zorgvuldig bij en kan met een eenvoudig telefoontje een helder beeld schetsen van de toestand en de evolutie. Deze moeite heeft Dirk Avonts duidelijk niet genomen. Van een wetenschapper zou je toch verwachten dat hij zich baseert op cijfers voor hij zich op zijn status baseert om grote uitspraken te doen.
Wat leert een kort telefoontje naar het Agentschap? In ons land heeft Brussel bijna dubbel zoveel tbc-patiënten als Antwerpen, wat op zijn beurt meer gevallen heeft dan Luik, Charleroi, Gent en Leuven. Op het platteland zijn er ongeveer twee tot vier keer minder gevallen, wat helemaal overeenkomt met de socio-economische situatie in de steden. Het aantal tbc-patiënten blijft al jaren stabiel en het aantal resistente gevallen blijft laag. Eigenlijk zou het aantal nieuwe tbc-gevallen moeten dalen, door de betere medische zorg, maar - en dit is nog steeds volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid - het aantal gevallen blijft constant wegens de migratie.
Deze feiten staan haaks op wat de heer Avonts beweert, maar in tegenstelling tot zijn bewering zijn ze afkomstig van een controleerbare, objectieve en - misschien nog het belangrijkste - politiek neutrale bron. Wetenschappelijk verantwoord heet dat.
We moeten dus op onze hoede blijven voor patiënten die pakweg rechtstreeks uit Tsjetsjenië komen (omdat de resistentie daar veelvuldig is beschreven). De wereld wordt een dorp en wie ons land binnenkomt, kan zonder het te weten een aandoening importeren. De uitstekende diensten infectieziekten van de Vlaamse Gemeenschap staan immer paraat om dan onmiddellijk in te grijpen, huisgenoten, zo nodig klasgenoten enzovoort te screenen.
Dirk Avonts heeft wel gelijk als hij stelt dat tuberculose een ziekte van de armoede is. Tot op heden importeren we veel armoede en dus veel tbc. Het oorzakelijk verband leggen tussen het sociaal beleid in Antwerpen en één geval van tuberculose is dan ook van de pot gerukt en is een puur politiek spelletje. Het is jammer dat de heer Avonts zijn beweringen onderschrijft als arts, waardoor hij de indruk wekt dat ze wetenschappelijk gefundeerd zijn. Daardoor brengt hij de geloofwaardigheid in het gedrang van de vele gedreven Vlaamse wetenschappers die tot ver buiten onze grenzen autoriteit genieten op het vlak van onder meer, jazeker, infectieziekten.
Feit: er is momenteel dus in Vlaanderen geen toename van tbc en we blijven waakzaam dat dit zo blijft. Als er al een probleem is met een tuberculosepatiënt, is dat omdat hij zijn therapie niet correct volgt. Daardoor kan resistentie ontstaan en zou hij anderen kunnen besmetten. Het is dus vooral het gedrag van de patiënt, en in veel mindere mate het beleid, dat het risico op verspreiding van tbc bepaalt.
Hebt u zich trouwens al eens afgevraagd waarom er slechts 250 mensen per dag asiel kunnen aanvragen in België? Een van de redenen: naast de controle van alle identiteitsgegevens wordt ook gecontroleerd op tbc.
Wij kunnen alleen maar het publiek aanraden nog eens een uitzending op ATV te herbekijken. Collega Leen Rigauts van het Tropisch Instituut antwoordt op de vraag of de outbreak het gevolg is van slecht beleid dat we niet slecht bezig zijn. Maar Avonts zal dat niet graag horen.
Kevin Vereecken en Louis Ide, artsen
Copyright © 2015 Concentra.