Kwaliteit en veiligheid kern van Antwerps studentenbeleid

Op 12 maart 2016, over deze onderwerpen: Onderwijs

Het Antwerps kotbeleid is uniek in Vlaanderen. Om te komen tot een optimaal studentenhuisvestingsbeleid werken verschillende stadsdiensten samen met GATE 15 en de hogeronderwijsinstellingen. Sinds 2010 zijn deze partners actief bezig met mogelijke tekorten op te sporen, in kwantiteit zowel als in kwaliteit. Ook de komende jaren blijft een degelijk studentenhuisvestingsbeleid hoog op de agenda staan. Zo wordt heel wat belangrijke informatie makkelijker vindbaar en transparanter op Kotweb, blijven er controles plaatsvinden op panden waar studenten onderdak vinden en onderzoekt de stad zelfs nieuwe woonvormen.

Sinds 2010 werken de Antwerpse stadsdiensten woonadvies, stadstoezicht, bestuurlijke handhaving, stadsontwikkeling, brandweer en politie samen met de diensten studentenvoorzieningen van het hoger onderwijs om het Antwerpse kotlandschap in kaart te brengen. De samenwerking verloopt via platform GATE 15. De cruciale vraag bij het begin van deze samenwerking was of er een tekort aan studentenkoten was in Antwerpen. Bijkomend drong de vraag naar een degelijke kwaliteitscontrole zich op.

Sinds 2010 maken onderwijsinstellingen jaarlijks een lijst op van panden waar hun kotstudenten wonen. Daarnaast bestaat er een lijst van huiseigenaars die een student huisvesten. De optelsom van die lijsten toont aan dat 7 500 van de 45 000 studenten in Antwerpen op kot zitten. Dat is slechts 20% en dat aantal blijft stabiel, ondanks de sterke groei van Antwerpse studenten. Er zijn in Antwerpen in totaal  9000 koten, dus van een tekort was geen sprake. Wel bleek dat er op het vlak van kwaliteit nog veel ruimte was voor verbetering.

Eén derde van de panden heeft kwaliteitslabel

Daarom werden in het najaar van 2011 de principes van het kwaliteitsbeleid voor Antwerpse koten vastgelegd. Ook werden nieuwe brandveiligheidsnormen opgenomen in de politiecodex.

Enkele maanden later, in februari 2012, gingen de eerste pandcontroles van start. Die gaan vandaag nog steeds door. Alle studentenhuisvesting in de stad wordt systematisch gecontroleerd op woonkwaliteit, (brand)veiligheid en bouw. Panden die aan alle kwalitatieve eisen en veiligheidsnormen voldoen, krijgen een groen label. Dat is meteen ook een zichtbaar signaal voor studenten en hun ouders dat een kamer gecontroleerd en goed bevonden is. 

Vandaag zijn 850 panden, goed voor bijna 9000 koten, studio’s of appartementen voor studenten, minstens 1 keer gecontroleerd. Eén derde ervan kreeg het kwaliteitslabel. De stad controleert tegen het einde van deze legislatuur alle panden minstens 1 keer.

Eigenaars krijgen ondersteuning

Bij de start van het kwaliteitsbeleid waren er infosessies voor de koteigenaars. De stad biedt hen de nodige ondersteuning met een dienst op maat: drie project-architecten van de dienst woonadvies geven vrijblijvend, op maat en ter plaatse technisch advies. Dat kan voor of na de controle. De project-architecten gingen al  550 keer ter plaatse voor advies.

Blijkt na een controle dat de eigenaar niet in orde is, dan krijgt hij een half jaar om zijn pand opnieuw te laten keuren. Is het pand daarna nog niet kwaliteitsvol en veilig, dan krijgt de eigenaar een rood label. De stad start voor deze panden opvolgprocedures op met hercontroles. Die leiden in het slechtste geval tot sluiting van het pand. Zijn er acute gebreken, zoals elektrocutiegevaar of stabiliteitsproblemen,  dan krijgt de eigenaar slechts enkele dagen tot enkele weken de tijd om die gebreken te herstellen. In dat geval komt het nieuw opgerichte crisisteam van Kotweb studenten opvangen en begeleiden.

Blijven samenwerken aan kwalitatieve studentenhuisvesting

Via GATE15 blijven de stad en de Antwerpse hoger onderwijsinstellingen samenwerken een kwalitatieve studentenhuisvesting. Zo wordt de website van Kotweb vanaf volgend academiejaar nog transparanter en klantvriendelijker. De site wordt de enige referentiedatabase van studentenhuisvesting in Antwerpen. Bovendien krijgen internationale studenten extra aandacht bij het zoeken en vinden van een kwalitatief kot. Tot slot onderzoekt de stad of er nieuwe woonvormen mogelijk zijn. Ze wil daarvoor, als pionier, samenwerken met Vlaanderen.

Deze inspanningen en samenwerkingen maken van Antwerpen een kwalitatieve studentenstad waar studenten een degelijk onderwijsaanbod en een veilige thuishaven vinden.

Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is