“Leerplicht moet vanaf 5 jaar” (GVA 11/04/16)

Op 11 april 2016, over deze onderwerpen: Jeugd, Onderwijs

Er moet dringend een verlaging van de verplichte leerplicht komen”, zegt OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA). “Liefst vanaf de leeftijd van 5 jaar of zelfs jonger.”

“Het is uitgerekend de groep die het meeste baat heeft bij het instappen in de kleuterklas die deze stap uitstelt.”

“We investeren in verschillende projecten om kansarmen aan te moedigen hun kinderen zo vroeg mogelijk naar school te sturen. Een aanmoediging die bij het overgrote deel van de jonge ouders compleet overbodig is. Zij begrijpen het belang van vroeg instappen en het leren van schooldiscipline”, zegt Fons Duchateau.

Toch is er ook een niet te verwaarlozen groep ouders die hun kinderen pas vanaf 6 jaar naar school sturen. Vaak gaat het om mensen met een zwakke sociaal-economische achtergrond.

“Het is uitgerekend de groep die het meeste baat heeft bij het instappen in de kleuterklas die deze stap uitstelt”, vervolgt de OCMW-voorzitter.

“Vooral stedelijk probleem”

Het is niet de eerste keer dat er een oproep wordt gedaan om de leeftijd voor leerplicht te verlagen. Tot op heden zonder enig succes. “Ik begrijp dat dit geen algemeen probleem is in Vlaanderen. Het zijn vooral de steden die met dit probleem te maken krijgen. Hier lopen kinderen heel jong schoolachterstand op. En dat leidt vaak tot schoolmoeheid en uiteindelijk de uitstroom zonder diploma”, gaat Fons Duchateau verder.

In Antwerpen is dit laatste een bittere realiteit voor meer dan 25% van de leerlingen. Het gaat om jongeren die vervolgens zeer moeilijk een baan vinden en niet zelden een begeleidingstraject naar een baan moeten volgen. “Daarom pleit ik voor een verlaging van de verplichte leerplicht vanaf 5 jaar of zelfs jonger. Het is een maatregel die door het overgrote deel van de mensen natuurlijk al wordt gevolgd. Maar het kan een dwingende ondersteuning zijn voor de zwaksten die nu hun kinderen nog te vaak thuis houden tot ze schoolplichtig zijn.”

“Kinderarmoede aanpakken”

Ondertussen heeft het stadsbestuur al een aantal andere maatregelen genomen om de leerachterstand bij jonge kinderen aan te pakken. Zo stelde de schepen voor Onderwijs, Claude Marinower (Open Vld), enkele maatregelen voor om de ongekwalificeerde uitstroom op school aan te pakken. “De middelen die schepen Marinower hiervoor uittrekt, zijn een welkome aanvulling op de 4,5 miljoen euro die we nu al besteden om armoede en achterstand bij kinderen aan te pakken. Daarbovenop investeren we nog eens 2,5 miljoen euro in de Huizen van het kind. Een plaats waar alle problemen voor jongeren van 0 tot 24 jaar aangekaart kunnen worden”, besluit Fons Duchateau.

patrick van de perre (GVA 11/04/16)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is