Toeristisch fietsactieplan 2016 - 2019

Op 14 juli 2016

De stad maakte in samenwerking met Toerisme Provincie Antwerpen een toeristisch fietsactieplan op. Dat wil bezoekers stimuleren om te fietsen en de stad internationaal op de kaart zetten als fietsvriendelijk. Het plan is ook een aanvulling op het fietsbeleidsplan van de stad Antwerpen

Antwerpen fietsstad

De positieve evolutie van het fietsen in de stad ging de voorbije jaren niet onopgemerkt voorbij. In 2012 werd Antwerpen erkend als Vlaamse Fietsstad. In 2013 dook de stad op in de Copenhagenize Index, waar ze ook in 2015 in de top 10 stond. Daarna volgde de nominatie voor Fietsstad 2015. Met het toeristisch fietsactieplan wil de stad Antwerpen ook ten opzichte van bezoekers haar imago als fietsvriendelijke stad versterken.

Het globale aandeel fietsers in Antwerpen voor alle verplaatsingen ligt op 28,9%, terwijl het Vlaamse gemiddelde 12,7% bedraagt. Uit de analyse in het rapport ‘Verkeersveiligheid in Antwerpen, inclusief campagnemeting’ bleek bovendien dat 36,8% van de ondervraagden de laatste maand zeer vaak tot altijd de fiets nam voor woon-werkverplaatsingen. En dat 32,9% zeer vaak tot altijd fietste voor verplaatsingen in de vrije tijd. Bijna een op de zeven respondenten valt onder de noemer ‘exclusief fietser’.

Koen Kennis, schepen voor mobiliteit en toerisme verduidelijkt: “De komende drie jaar zullen we miljoenen investeren in het Antwerpse fietsnetwerk. We werken zwakke schakels in de fietsinfrastructuur weg, we bouwen fietsparkings en optimaliseren bestaande verbindingen en creëren nieuwe verbindingen. Zowel bewoners, pendelaars als bezoekers kunnen gebruik maken van nieuwe fietsostrades, een uitgebreid Velo-netwerk en veilige fietsparkings aan tramhaltes.”

Meerwaarde van fietstoerisme

Per fiets kunnen bezoekers Antwerpen op een alternatieve en tragere manier ontdekken, en krijgen ze de mogelijkheid om andere delen van de stad te verkennen. Bovendien speelt fietstoerisme in op de reistrend op dezelfde dingen te doen als de lokale inwoners, en op de drang om nieuwe en unieke ervaringen op te doen. Fietsen in Antwerpen is zo een beleving die meerwaarde kan creëren voor bezoekers.

Daarnaast is de fiets een functioneel instrument waarmee men zich op een snelle, flexibele manier kan verplaatsen van en naar de verschillende bezienswaardigheden. Plaatsen die minder makkelijk met het openbaar vervoer bereikbaar zijn, zijn met de fiets mogelijk wel vlot te bereiken. Dat geldt ook voor locaties die op enige afstand van het centrum liggen. Zo wordt de stad voor toeristen nog groter en interessanter. Een ander voordeel is dat er met de fiets geen parkeerplaats met bijhorende kosten moet gezocht worden.

Toeristisch aanbod voor fietsen in de stad

Momenteel is er een aanbod van fietstochten, fietsverhuurdiensten en Velo-stadsfietsen. Kant-en-klare, gegidste fietstochten zijn de meest evidente manier voor bezoekers om de stad per fiets te ontdekken. In de stad zijn een aantal spelers actief, voornamelijk private ondernemers als Antwerp by Bike, Cyclant en Antwerp Bike Tours.

Antwerpen beschikt slechts over een beperkt aanbod van private fietsverhuur. Fietshaven biedt fietsen te huur aan vanuit station Antwerpen-Centraal en Freewieler biedt fietsen te huur aan op het Steenplein. De beschikbaarheid van fietsen is van essentieel belang om de bezoeker op een fiets te krijgen.

Fietsactieplan met vijf focuspunten

Het fietsactieplan bevat vijf focuspunten waaraan acties gekoppeld worden:

1. Ontdekken: fietsen als beleving staat centraal.

2. Evident verplaatsingsmiddel: de fiets als evidente keuze, naast andere vervoersmiddelen.

3. Lifestyle: van hippe beeldcommunicatie en trendy ondernemingen tot het betrekken van de Antwerpse creatieve sector.

4. Local: uitspelen van de lokale fietscultuur en lokale ondernemers, lokale gidsen en zelfs bewoners. ‘Van hier’ en ‘zoals hier’.

5. Sportief: aansluiten op de Antwerpse en de Vlaamse wielercultuur.

Als eerste actie wil de stad de beschikbaarheid van fietsen voor bezoekers verbeteren. Ze wil daartoe logiesverstrekkers (financieel) ondersteunen bij de aankoop en het onderhoud van fietsen. De mogelijkheden worden momenteel onderzocht met verschillende partners.

Een andere actie op korte termijn is een fotoreportage rond het lifestyle-thema. De resultaten daarvan kunnen in toekomstige communicatie gebruikt worden. Tijdens het blogger-event D.A.T.E. eerder dit jaar werd een fietstocht georganiseerd om Antwerpen te verkennen. Dergelijke initiatieven blijft Antwerpen ook in de toekomst organiseren. Tot slot start er deze zomer een werkgroep rond nieuwe merchandising voor Antwerpen. Het fietsthema zal daarin zeker meegenomen worden en ook het ontwerp van een hippe, sportieve fietsoutfit behoort tot de opties.

Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor toerisme en mobiliteit

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is