Harde aanpak fietsers loont (GVA 23/01/2018)

Op 23 januari 2018

Vier weken repressief optreden tegen asociaal fietsgedrag heeft tot 353 boetes geleid, of 10,1% van de gecontroleerde fietsers. De politie denkt dat de eerdere sensibiliseringscampagne haar vruchten heeft afgeworpen. Tijdens die periode maakte nog meer dan 32% zich schuldig aan verkeersovertredingen.

De Antwerpse politie maakte gisteren de resultaten van acht weken fietsacties bekend. Sinds midden november werkten per dag gemiddeld drie inspecteurs en agenten van de wijkteams op controles op asociaal fietsgedrag. “De eerste vier weken bestond hun opdracht eruit de fietsers die een overtreding begingen aan te spreken en hen bewust te maken van gevaarlijk en asociaal fietsgedrag”, zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns. Dat bleek nodig. Van midden november tot midden december bleek 32,1% van de gecontroleerde fietsers - 960 overtredingen op 2.920 fietsers - een overtreding te begaan.

“Succesvol”

In de daaropvolgende weken schakelde de politie over op effectief beboeten. De actie kreeg veel weerklank en stootte ook op heel wat tegenkanting. “Uit de cijfers leiden we af dat de actie succesvol was”, zegt Bruyns. Tijdens de periode waarin geverbaliseerd werd, daalde het percentage overtredingen aanzienlijk. “Van de 3.465 gecontroleerde fietsers begingen er 353 een overtreding, slechts 10,1%”, aldus Bruyns.

Het is niet zeker dat mensen die tijdens de sensibiliseringsperiode aangesproken werden achteraf geen boete kregen tijdens het repressieve luik. “Tijdens het sensibiliseren hebben we geen identiteiten geregistreerd”, legt Bruyns uit. Wel gebeurden de controles tijdens de twee verschillende acties op dezelfde plaatsen. Daaruit leerde de politie dat de meeste overtredingen op de Grotesteenweg in Berchem (fietsen tegen de rijrichting in) en in de omgeving van het Stadspark (fietsen zonder verlichting) voorkwamen.

Oppositiepartij Groen hoopt dat het stadsbestuur conclusies trekt. “Je kunt mensen beboeten als ze systematisch op het trottoir fietsen of tegen de rijrichting rijden en je moet mensen beboeten als ze door het rood fietsen”, aldus gemeenteraadslid Freya Piryns. “Tegelijk kun je ook in eigen boezem kijken en de wachttijden korter maken, waar nodig tweerichtingsfietspaden inrichten en veilige en conflictvrije kruispunten aanleggen.”

“De toename van het fietsverkeer roept vragen op. Alle steden worden ermee geconfronteerd”, zegt Wout Baert, coördinator van kenniscentrum Fietsberaad Vlaanderen. “Hoe kan het beter? Welke maatregelen moeten we nemen? Dat debat moet in elke stad worden gevoerd.”

Mobiliteitsschepen Koen Kennis (N-VA) vindt niet dat Antwerpen de infrastructuur moet aanpassen op plaatsen waar veel overtredingen werden vastgesteld. “Dat is een verkeerde redenering. De regels moeten worden gerespecteerd, we gaan ze niet aanpassen.” Kennis benadrukt dat hij waar mogelijk rechts afslaan voor het rode licht probeert in te voeren en dat de rijrichting op fietspaden duidelijker wordt aangeduid met pijlen en stippellijnen.

“Geen heksenjacht”

De politie kondigt aan dat in de toekomst “het gedrag van alle weggebruikers - zowel gemotoriseerd verkeer als wie zich te voet of met de fiets verplaatst - gecontroleerd wordt”. In een reactie bij ATV zei Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) dat de controles allesbehalve een heksenjacht op fietsers zijn. “Het zijn acties voor verkeersveiligheid, niet tegen fietsers. Bij sommige controles werden zelfs meer chauffeurs dan fietsers geverbaliseerd.”

De cijfers bevestigen dat. Tijdens een grote actie in de zone City (Borgerhout en Antwerpen-Noord) werden zaterdag 527 overtredingen door bestuurders vastgesteld in amper vier uur. Alleen al op de as Turnhoutsebaan-Carnotstraat waren zeventig chauffeurs met hun gsm in de weer. Tientallen keren werd ook vastgesteld dat er fout of dubbel werd geparkeerd of werd afgeslagen waar het niet mag.

sam reyntjens

Copyright © 2017 Concentra. Alle rechten voorbehouden

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is