Acht nieuwe telpunten in permanent fietsmeetnet

Op 29 november 2018, over deze onderwerpen: Mobiliteit

Deze week werd er in de Amsterdamstraat, aan de Londenbrug, een nieuw fietstelpunt met display in gebruik genomen. Daarnaast werden de displays van de bestaande telpunten op de Ernest Van Dijckkaai en in de Mercatorstraat vervangen. De stad Antwerpen rolde ook nog zeven andere nieuwe telpunten uit in het stedelijk permanent fietsmeetnet.

“Meten is weten,” vertelt schepen voor mobiliteit Koen Kennis. “Door op strategische locaties in en rond de stad permanent fietsers te tellen, kunnen we ons een goed beeld vormen van het aantal fietsers dat dagelijks de stad binnenrijdt. Ook de evolutie van de hoeveelheid fietsers over een bepaalde periode kan via een meetnet makkelijk in kaart gebracht worden.”

Dit cijfermateriaal biedt heel wat mogelijkheden op het vlak van impactevaluatie van mobiliteitsmaatregelen, het slim afstellen van verkeerslichten, het uitbreiden van de capaciteit van fietspaden, enzovoort.

De acht nieuwe meetpunten, ingewerkt in het fietspad, zijn gelegen op belangrijke fietsroutes: Amsterdamstraat, Kolonel Silvertopstraat, Gerard Le Grellelaan, Turnhoutsepoort, Schijnpoortweg, IJzerlaan (fietsbrug), Jan Van Rijswijcklaan en de Zurenborgbrug. Op die laatste twee locaties worden ook de fietsers op het ringfietspad geteld. Samen met de reeds bestaande fietstelpunten op de Ernest Van Dijckkaai en de Mercatorstraat zijn er nu in totaal 10 meetpunten actief. Zo rolt de stad Antwerpen de verdere uitbouw van het meetnet uit zodat op alle belangrijke invalswegen en radiale fietsassen permanent kan worden geteld.

Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor mobiliteit en middenstand   

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is