AG Vespa zoekt kandidaat-kopers voor glazen paviljoen Rubenshuis

Op 9 juni 2023, over deze onderwerpen: Cultuur (+ erfgoed en toerisme), Stadsontwikkeling

Het Rubenshuis wordt gerestaureerd en krijgt een nieuw onthaalgebouw, daarom verliest het huidige glazen paviljoen op de Wapper zijn functie. Ook zal de Wapper heraangelegd worden, waardoor het niet op zijn huidige locatie kan blijven staan. Eind juni zal AG Vespa het paviljoen verkopen via het systeem van bieding onder gesloten omslag. De koper dient het vervolgens binnen de twee maanden te ontmantelen en verhuizen. Deze collegebeslissing wordt nog ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

Het voormalige onthaalgebouw van het Rubenshuis staat leeg sinds begin 2023, de start van de tijdelijke sluiting voor restauratie. Er wordt momenteel gewerkt aan een nieuw onthaalgebouw iets verderop, in Hopland.

Schepen voor patrimonium Annick De Ridder: “De Wapper krijgt een grondige heraanleg, waarbij de nodige aandacht zal zijn voor vergroening en verblauwing. Het al even iconische Rubenshuis ondergaat ook een stevige transformatie met een nieuw onthaalgebouw. Dat betekent dat het 35 meter lange paviljoen van de Vlaamse toparchitect Stéphane Beel aan een nieuw leven elders kan beginnen. We geloven dat er liefhebbers zijn die een nieuwe en mooie toekomst kunnen schenken aan dit uniek collector's item met grote architecturale meerwaarde."

Schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud: "Het paviljoen op de Wapper was eigenlijk een tijdelijke constructie in het kader van het Van Dyck-jaar 1999. Ondertussen staat het er 24 jaar. Ticketverkoop, shop en lockers werden toen uit het Rubenshuis gehaald om het Palazzo meer ademruimte en de bezoekers meer comfort te geven. Die functies én de toekomstige toegang tot het Rubenshuis zijn allemaal voorzien in het nieuwe Rubens Experience Center aan Hopland dat we in 2024 zullen openen."

Verkoop

Eind juni wordt het paviljoen verkocht door AG Vespa via biedingen onder gesloten omslag. De uiteindelijke koper dient binnen een termijn van twee maanden de volledige constructie op eigen kosten en verantwoordelijkheid af te breken, te transporteren, en de plaats op de Wapper volledig op te ruimen.

Annick De Ridder - Schepen bevoegd voor haven, stadsontwikkeling, ruimtelijke ordening en patrimonium en voorzitter van AG Vespa

Foto - Beeldrecht AG VESPA

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is