Antwerpen deelt inzichten om appartementsgebouwen duurzaam te renoveren met andere gemeenten

Op 22 november 2018, over deze onderwerpen: Leefmilieu

In Antwerpen zijn er meer dan 600 privatieve appartementsgebouwen van minstens 20 wooneenheden die minstens 20 jaar oud zijn. Om haar klimaatdoelstellingen te halen wil de stad deze gebouwen versneld toekomstbestendig maken. Samen met partnersteden binnen het Europese project ACE-Retrofitting, trekt Antwerpen mee aan de kar om de brug te slaan tussen mede-eigenaren en bouwsector. De stad Antwerpen organiseerde in dat kader een studiedag voor lokale en regionale overheden waarop het belang van en de aandachtspunten voor een renovatiegolf bij grote en kleine appartementsgebouwen uit de doeken gedaan werd.

Eind jaren ’60, begin jaren ’70 schoten appartementsgebouwen in de rand van de Vlaamse centrumsteden als paddenstoelen uit de grond. Ondertussen vieren deze gebouwen hun 50-jarige bestaan en vandaag de dag zijn vele van deze gebouwen niet meer up-to-date op energievlak. Het is nodig om deze appartementsgebouwen aan te passen met oog voor een veiligere, gezondere en comfortabelere leefomgeving. Een diepgaande energierenovatie van die appartementsgebouwen, die in Antwerpen meer dan 70% van het woonpatrimonium uitmaken, dringt zich dan ook op.

Een dergelijke doorgedreven renovatie stelt eigenaars, overheid en bouwsector voor grote uitdagingen. Naast het financiële aspect is er ook heel wat kennis en ervaring nodig: waar te beginnen, welke maatregelen te nemen en in welke volgorde, hoe krijgen we alle bewoners op eenzelfde lijn?

Dankzij het Europese ACE-Retrofitting-project kan er voor die uitdagingen naar oplossingen gezocht worden met alle betrokkenen.

Nieuwe services uitbouwen

Met het ACE-Retrofitting project kan de stad:

een toolkit uitbouwen waarmee appartementseigenaren, raden van mede-eigenaars en syndici aan de slag kunnen om de knelpunten die bij een energierenovatie van hun appartementsgebouw komen kijken, te overwinnen.

De Renovatiecoach van de stad ondersteunt de bewoners om met experten een Masterplan Benovatie – een duidelijk stappenplan, aangepast aan de specifieke noden van het gebouw – uit te werken. De stad ondersteunt de eigenaars ook met een premie. Dankzij deze premie krijgen de bewoners tot 50% van de kosten van het studiewerk, met een maximum van 7500 euro, terugbetaald. De Renovatiecoach ondersteunt bovendien de bewoners bij de Masterplanstudie en gidst hen daarna doorheen de financieringsmogelijkheden en het Vlaamse premielandschap. Zo kunnen ze hun persoonlijk Masterplan Benovatie realiseren.

een operationeel kader uitwerken dat bouwprofessionals ondersteunt in hun expertrol voor de energierenovatie van appartementsgebouwen;

matchmaker spelen tussen VME’s (vereniging van mede-eigenaars) die een energierenovatie willen uitvoeren en de bouwprofessionals die zich specialiseren in flatgebouwen.

In de toekomst zal de stad de informatie voor syndici en bouwprofessionals gespecialiseerd in renovatie van appartementsgebouwen ook toevoegen aan www.samenklimaatactief.be, dit digitale platform biedt nu al een informatie- en matchmakingplatform voor bedrijven. Naast de marktplaats, zullen er ook goede praktijkvoorbeelden en informatie uit de bouwketen of inspirerende events te vinden zijn.

Daarnaast participeert de stad mee in opleidingen voor diverse stakeholders om met een gerichte aanpak de renovatie in appartementsgebouwen beter te faciliteren.

Kennisuitwisseling tijdens studiedag

Om andere lokale en regionale overheden kennis te laten maken met de tools die de stad Antwerpen met de steun van Europa heeft uitgebouwd, organiseerde de stad een studiedag.

Op de studiedag geeft de stad de contouren van het ruimtelijk en energiebeleid mee waarbinnen deze renovaties gerealiseerd zullen worden. Er wordt een toelichting gegeven van de Masterplanaanpak voor de Benovatie van een appartementsgebouwen en rol van de Renovatiecoach. Daarnaast wordt de brug naar de uitvoering gemaakt door het voorstellen van het digitale platform voor de totale bouwketen en door een toelichting van ervaringen uit praktijkcases.

De inspiratie van partnersteden zoals Parijs en het stedennetwerk Energie Cities was belangrijk voor de uitbouw van de tools en renovatiecoaching. De stad Antwerpen wil  door de uitwisseling van ervaringen en tools op deze studiedag, ook andere Vlaamse steden en gemeenten inspireren om de klimaatuitdagingen samen aan te pakken.

Meer informatie

Leer meer over het project op de toekomstwebsite van de stad: https://www.antwerpenmorgen.be.

De stad kan premies toekennen aan de eigenaars van appartementen die willen renoveren, dankzij haar participatie in het Europese project ACE-Retrofitting. Meer info is te vinden op https://www.antwerpen.be/renovatiecoach.

Naast de hulp voor grondige renovaties van grote appartementsgebouwen voorziet de stad ook in een ander soort van collectieve premie: een burenpremie waarmee ze individuele huiseigenaars uit een straat wil aanzetten om hun woningen samen te renoveren. Ook daarover vinden geïnteresseerden meer info op www.antwerpen.be . Klik hier voor de rechtstreekse link.

Verantwoordelijke schepen: Nabilla Ait Daoud, schepen voor leefmilieu

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is