Antwerpen één van de voorbeeldsteden op Internationale Architectuur Biënnale in Rotterdam (IABR)

Op 21 april 2016, over deze onderwerpen: Stadsontwikkeling

In Rotterdam opent dit weekend de zevende editie van de Internationale Architectuur Biënnale met als thema ‘The Next Economy’. Binnen een halve eeuw wonen er wereldwijd twee maal zoveel mensen in steden als nu. Steden worden dan echt de motor van de wereldeconomie. In Antwerpen onderzoeken stedenbouwkundigen al enkele jaren hoe de stad zich op die trend kan voorbereiden. Daarom werd Antwerpen uitgenodigd om van 23 april tot 10 juli als één van de gaststeden en voor het eerst zijn onderzoek te tonen.

Volgens de huidige voorspellingen zullen er in 2030 587 000 Antwerpenaars zijn. Dat zijn er
70 000 meer dan nu. Dat is een enorme uitdaging, want het betekent dat er extra woningen moeten worden gebouwd, maar dat er onder meer ook supermarkten, scholen, sporthallen en werkplekken moeten bijkomen. Daarom onderzocht een team van stadsplanners op welke manier de stad zich kan voorbereiden op de stad van morgen. Aangezien de grootste vernieuwingen in de binnenstad al hebben plaatsgevonden, wordt er nu gekeken wat de mogelijkheden zijn voor de gebieden buiten de Ring.

Eén van de onderzoekspistes is de verdere ontplooiing van de stedelijke economie en de ademruimte die ervoor gecreëerd moet worden. De vraag is dus hoe lokale vormen van economie, zoals kleinschalige industriële productie, stedelijk vakmanschap en duurzame bedrijventerreinen, gestimuleerd kunnen worden. De stad onderzoekt waar ze in moet voorzien in het stedelijke landschap om al deze activiteiten mogelijk te maken en te verzoenen met de context waarin ze plaatsvinden en met de andere noden die daar bestaan, zoals woningen, supermarkten en scholen in een wijk.

Onderzoeksresultaten voor het eerst bekendgemaakt

Onder de noemer Labo XX_Werk zette de stad Antwerpen drie ontwerpteams aan het werk om een visie te ontwikkelen op hoe de economische activiteiten beter geïntegreerd kunnen worden in een leefbare en duurzame stad. Op basis van hun onderzoek reiken ze concepten aan die de stad kan inzetten om een beter ruimtelijk beleid uit te stippelen. Sommige concepten worden getoetst aan de realiteit. Dat is zo bijvoorbeeld in het pilootproject Lageweg (Hoboken): een gemengd gebied met onder meer woningen, verlaten bedrijfspanden en een school. Samen met de grond- en pandeigenaars en de bewoners zet de stad een traject op om dit vergeten stukje stad een nieuwe toekomst te geven .

Tijdens de Biënnale pakt de stad Antwerpen voor het eerst uit met de onderzoeksresultaten van Labo XX_Werk en leert de bezoeker ook meer over de ambities en de aanpak van het pilootproject Lageweg.

Internationale Architectuur Biënnale

De internationale manifestatie rond architectuur en stedenbouw vindt om de twee jaar plaats in Rotterdam. Dit jaar is er naast de overzichtstentoonstelling een hele waaier aan activiteiten zoals workshops, lezingen en conferenties. Het centrale thema is ‘The Next Economy’. Naast Antwerpen tonen nog tientallen projecten van over heel de wereld een waaier aan denkbare toekomsten zoals nieuwe woon- en werklocaties, nieuwe schone en circulaire energiesystemen en nieuwe modellen voor gebiedsontwikkeling. Tijdens de Biënnale pakt de stad Antwerpen voor het eerst uit met de onderzoeksresultaten over hoe lokale economie kan gestimuleerd worden in de gebieden rond de Ring.

Verantwoordelijke schepen: Rob Van de Velde, schepen voor stadsontwikkeling

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is