Antwerpen Shift 2020

Op 14 september 2020, over deze onderwerpen: Mobiliteit

Op zondag 20 september wordt de Antwerpse binnenstad voor de 18 keer autovrij gemaakt. Dit jaar voor het eerst onder de nieuwe benaming ‘Antwerpen Shift’ in plaats van Antwerpen Autovrij. Op die dag maken auto’s plaats voor fietsers, voetgangers en andere slimme vervoersmiddelen, en is er heel wat te beleven in dat thema. Ook de stad als werkgever zet in op een slimme mobiliteit voor haar werknemers.

Antwerpen Shift vindt plaats op zondag 20 september. Die dag wordt het gebied tussen de Amsterdamstraat - Londenstraat, Leien, Jan Van Gentstraat – Vlaamsekaai - Scheldestraat en Scheldekaaien tussen 10 en 18 uur afgesloten voor het autoverkeer. Ook de kaaien zelf zijn grotendeels autoluw.

Voor elk wat wils

Antwerpen Shift brengt een programma boordevol informatie, testparcours en leuke randactiviteiten. De activiteiten gaan door tussen 11 en 17 uur. Er is aan iedereen gedacht. Zo vinden gezinnen informatie over slimme vervoersmiddelen voor groot en klein, gecombineerd met pret en actie voor alle gezinsleden. Voor de actieve reizigers biedt Antwerpen Shift zowel inspiratie voor professionele als privé-verplaatsingen. Studenten ontdekken hoe ze zich nog vlotter kunnen verplaatsen van de campus naar hun kot, studentenjob of stamcafé. 

Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: “Die naamsverandering naar Antwerpen Shift is niet toevallig. Mobiliteit gaat immers over zoveel meer dan enkel auto’s. Op 20 september zal het gaan over alle soorten vervoer.”

Gastsprekers

Nieuw dit jaar zijn de gastprekers. Op 2 coworkingplekken geven ze lezingen over de laatste innovaties rond mobiliteit.

Fietstochten

Wie wil, kan deelnemen aan één van de fietstochten van de Gedempte Zuiderdokken langs groene parken tot Park Spoor Noord, om zo de stad om een andere manier te ontdekken.

Bereikbaarheid

Helemaal in het teken van Antwerpen Shift roept de stad bezoekers op om slim naar de stad te komen: te voet, met de fiets, met het openbaar vervoer, of vanaf een P+R. Alle informatie over het evenement en de bereikbaarheid is te vinden op www.antwerpenshift.be.

Coronaproof

Alle activiteiten zijn coronaproof. Materiaal wordt ontsmet, medewerkers dragen mondmaskers en overal kan voldoende afstand gehouden worden.

Voor een deel van de activiteiten moet men zich inschrijven. Zo is veiligheid en voldoende afstand verzekerd. Inschrijven kan vooraf op www.antwerpenshift.be of op de dag zelf aan een van de infopunten.

Stad als werkgever zet in op duurzame mobiliteit

Ook haar eigen werknemers probeert de stad zoveel mogelijk te ondersteunen om hun woon-werkverkeer en werkverplaatsingen op een duurzame manier te doen.

In de huidige omstandigheden is thuiswerk nog steeds de norm voor alle back-officediensten. Dat zorgt voor minder verkeer op de baan. In de periode maart tot juli van dit jaar was er tot 50% minder woon-werkverkeer. Maar ook al lang voor de strenge coronaregels vanaf half maart bood de stad een grote flexibiliteit voor die diensten, met glijdende werkuren en mogelijkheden tot thuiswerk.

De stad werkt ook structureel en actief aan mobiliteitsoplossingen. Zo was er al een grote centralisatie van diensten in den Bell, en ook in de toekomst zullen afdelingen nog nauwer samenwerken op centrale locaties, waardoor het aantal dienstverplaatsingen verder verkleind wordt. De verplaatsingen die toch plaatsvinden, door parkeerwachters en stadstoezichters, ingenieurs, architecten, operationele ploegen … gebeuren maximaal met (elektrische) dienstfietsen en duurzaam vervoer, gefaciliteerd door het groene wagenpark van de stad.

Wat woon-werkverkeer betreft, ondersteunt de stad haar medewerkers die met de fiets of het openbaar vervoer komen, met een fietsvergoeding of een gedeeltelijke terugbetaling van hun abonnement. Schepen voor personeel Nabilla Ait Daoud vult aan: “Op het vlak van duurzame mobiliteitsoplossingen voor ons personeel zijn we in Antwerpen koploper. Als een van de weinige grootsteden bieden we het systeem van fietsleasing aan voor ons personeel. Werknemers kunnen ervoor kiezen om andere voordelen in te ruilen voor een zelfgekozen fiets. Na de leasingperiode van 3 jaar kunnen ze dan kiezen of ze de fiets teruggeven, overkopen of voor een nieuwe fietsleasing gaan. Zo dragen we ons steentje bij op vlak van mobiliteit, in combinatie met unieke extralegale voordelen.”

Wie ook mee wil bouwen aan de toekomst van Antwerpen in een werkomgeving die rekening houdt met de mobiliteit van haar medewerkers, vindt alle info en vacatures op www.antwerpen.be/jobs.

Verantwoordelijke schepenen: Koen Kennis, schepen voor mobiliteit – Nabilla Ait Daoud, schepen voor personeel

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is