Beleef Slim naar Antwerpen tijdens Antwerpen Autovrij

Op 9 september 2019, over deze onderwerpen: Mobiliteit

Tijdens de zeventiende editie van Antwerpen Autovrij kunnen bezoekers zondag 15 september niet alleen genieten van een autoluwe stad maar ook ontdekken wat de nieuwste vervoerstrends zijn.

Tussen 11 en 17 uur is het gebied tussen de Leien en de Schelde op zondag 15 september tijdens Antwerpen Autovrij voorbehouden voor fietsers en voetgangers. In het zuiden behoren alleen de Gedempte Zuiderdokken (Waalse- en Vlaamsekaai) niet tot de autovrije zone. In het noorden is de zone begrensd door de Londenstraat.

Beleef ‘Slim naar Antwerpen’

Elke reiziger heeft eigen reisbehoeften. Sommigen houden van comfort, anderen blijven graag in beweging. Er zijn mensen die enkel binnen de stad reizen en anderen die het hele land doorkruisen. Voor elk van hen beantwoorden andere vervoersmiddelen het best aan hun behoeften. Op www.sna.be/test kunnen nieuwsgierigen nu al ontdekken wat hun profiel is én krijgen ze meteen enkele suggesties voor vervoersmiddelen die ze op Antwerpen Autovrij kunnen ontdekken.

Op vier pleinen kunnen bezoekers op zondag 15 september immers alles te weten komen over de allernieuwste vervoerstrends en worden er verschillende activiteiten georganiseerd.

Trappersplein – Operaplein
Het Operaplein is het startpunt voor een wandeling en fietstocht langs Instagramwaardige plekjes. Daarnaast kunnen bezoekers hier een elektrische fiets of bakfiets testen en hun fiets laten labelen. Verder kunnen ze genieten van een zelfgetrapte smoothie of drankje terwijl hun fiets nagekeken wordt in het repaircafé. Daarnaast staan ook fietsaanbieders de bezoekers met raad en daad bij.
Ontdekplein – Groenplaats
Op de Groenplaats beantwoorden mobiliteitsaanbieders en -deskundigen vragen over vervoersmogelijkheden, slimme verplaatsingen, wegenwerken en de lage-emissiezone. Verder is er een testparcours om nieuwe vervoersmogelijkheden zoals monowheels en pocketbikes uit te testen en kunnen bezoekers een draai geven aan het mobiliteitsrad van fortuin.
Straffetoerenplein – Nieuwpoortkaai
Bij het MAS kunnen bezoekers om 11, 14 en 16 uur genieten van een wervelende show met BMX-tricks, inlineskaten, trampolinespringen en breakdance. Het eigen adrenalinepeil de hoogte in laten schieten, kan doorlopend tijdens workshops op het plein. DJ Droppa en MC Scale zorgen voor de beats.
Genietplein – Scheldekaaien
De nieuw aangelegde Scheldekaaien zijn ideaal om even te ontspannen. Bezoekers kunnen hier tot rust komen met een drankje en een hapje terwijl ze genieten van een wervelende show. Ook voor kinderen zijn er allerlei activiteiten. Een fotofiets legt de herinneringen vast.

Wandel- en fietstocht

Ook dit jaar is er een wandel- en fietsroute uitgestippeld om de stad eens vanuit een ander oogpunt te bekijken. De wandeling InstAntwerpen (6,7 km) neemt de deelnemers mee naar de mooiste instagrambare plekjes in Antwerpen. De fietstocht Pleinplezier (16 km) neemt deelnemers mee langs verschillende pleinen. Beide routes starten op het Operaplein.

Andere activiteiten

Bovenop dit programma zijn er extra activiteiten over de hele stad. Op de Grote Markt staat de Langste Veggietafel en op de Leopold de Waelplaats vindt het gratis stadsfestival Zuiderburen plaats. Op de Paardenmarkt en in de Lange Koepoortstraat zijn er ook activiteiten gepland in het kader van Ramblas. In Borgerhout is het Krugerkross.

Op de Droogdokkensite op het Eilandje vindt Part of Antwerp plaats. Kunstenfestival ‘Bruist’ is een uniek theaterfestival van theater FroeFroe, hetpaleis, Stormkop, Tuning People, frieda ea., voor iedereen vanaf 3 jaar en ouder.  

Op het Sint-Andriesplein brengt straattheaterfestival Sinjor Circo vanaf 13 uur spektakel in de lucht met luchtacrobatiek van Duo Musa in de 8 meter hoge Lollyfabriek. Noah Chorney zorgt om 14 en 17 uur voor een onvergetelijke trip op zijn wankele lantaarnpaal. Daarnaast kan u zich doorlopend laten betoveren door de Maharadja, kan u uw kinderen voor een tochtje door de wijk meegeven met de Sterke Man en ze nadien een totale make-over geven in de Super 3000.

De markten die elke zondag in Antwerpen staan, onder andere de biomarkt op het Falconplein, de antiekmarkt op de Sint-Jansvliet en de vogelenmarkt op het Theaterplein, zijn tijdens Antwerpen Autovrij nog aangenamer om te bezoeken. Bewoners van de autovrije zone mogen een rommelmarkt houden voor hun eigen deur. De Fietsharmonie zorgt voor de muzikale omlijsting.

Kom slim naar de stad

Helemaal in het teken van Antwerpen Autovrij roept de stad bezoekers op om slim naar de stad te komen: te voet, met de fiets, met het openbaar vervoer, met de auto naar een P+R en vervolgens op de tram of door over te stappen van de trein op een Velo. Alle informatie over het evenement en de bereikbaarheid vindt u op www.antwerpenautovrij.

Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor mobiliteit

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is