Eerste vergunde lichte elektrische taxi’s

Op 19 oktober 2018, over deze onderwerpen: Mobiliteit

Begin dit jaar stelde de stad Antwerpen een wachtlijst open voor taxivoertuigen die rijden met een lichte elektrische motor (e-taxi). De vergunningsaanvraag voor deze taxi’s krijgt sinds 1 juni 2018 voorrang op de bestaande wachtlijst voor traditionele taxivoertuigen. Vandaag keurde het college de eerste taxivergunning goed voor vijf lichte e-taxivoertuigen.

Lichte e-taxi’s zijn net als gewone taxi’s duidelijk herkenbaar: met een taxilicht op het dak en zwart-geel geblokte strip op de zijflanken. De lichte e-taxi’s van Blue Sky zijn driewielige voertuigen, vergelijkbaar met een riksja, maar met een lichte elektrische motor van 0,3 tot 4 kilowatt. De traditionele taxi’s zijn nu nog overwegend dieselvoertuigen: groter, zwaarder en ook vervuilender.

Blue Sky bvba diende eind augustus 2018 een aanvraag in voor het uitbaten van een taxidienst met lichte e-taxi’s voor vijf voertuigen. De uitbater heeft na goedkeuring van het college zes maanden de tijd om alles in orde te brengen. Blue Sky verwacht dat vanaf februari 2019 de eerste lichte e-taxi’s in de stad zullen rondrijden. Ze kozen voor compacte elektrische voertuigen. Blue Sky biedt momenteel reeds fietstaxidiensten in de stad aan.

De stad Antwerpen kan voor 22 van zulke lichte e-taxi’s een vergunning afleveren. E-taxi’s zijn erg geschikt voor verplaatsingen binnen de stad: ze zijn klein en makkelijk wendbaar. Daarnaast zijn ze een prima investering en alternatief voor een schonere stad en omgeving. Daarom is het ook de doelstelling van de stad Antwerpen om tegen 2025 alle taxi’s in Antwerpen te laten rijden op een alternatieve brandstof.

Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor mobiliteit

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is