Gasstraat wordt fietsstraat

Op 16 maart 2021, over deze onderwerpen: Mobiliteit

De Gasstraat in het district Antwerpen wordt volledig heringericht als fietsstraat. Deze straat maakt deel uit van de fietsstratenlus rond de Antwerpse stadskern die versneld wordt uitgerold. Op de rijweg zullen extra ingrepen worden uitgevoerd zodat fietsers hier veilig en vlot kunnen passeren.

Aansluitende fietsstraten doorheen de stad

De Gasstraat maakt deel uit van de fietsstratenlus rond de stadskern. De route vertrekt aan de Broederminstraat, gaat over Berchem en Zurenborg, door de Kroonstraat en baant zich verder een weg door Antwerpen-Noord tot aan Park Spoor Noord. Momenteel wordt deze route versneld uitgerold aan de hand van markeringen, verkeersborden en informatieborden. Op termijn zullen deze fietsstraten ook de kenmerkende rode kleur krijgen. Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: “Als we mensen op de fiets willen krijgen, dan moeten ze dat kunnen doen in de beste omstandigheden, veilig en comfortabel. Fietsstraten bieden die toegevoegde waarde. In totaal rollen we sinds de zomer van 2020 versneld 19 km extra fietsstraten uit.”

Verkeersveiligheidsingrepen

In een fietsstraat zijn fietsers de belangrijkste weggebruikers, maar zijn ook auto’s toegelaten. Fietsers mogen in elke richting de helft van de rijbaan langs de rechterzijde gebruiken. Men mag er maximum 30 kilometer per uur rijden en andere voertuigen mogen de fietsers nooit inhalen.

De Gasstraat heeft een brede rijweg en daarom zijn er bijkomende ingrepen nodig om een vlotte en veilige verkeerssituatie voor fietsers te kunnen garanderen. Er zullen markeringen en paaltjes worden aangebracht. Via verdrijvingsvakken en een asverschuiving wordt ook de rechtlijnigheid van de straat gebroken en zo de snelheid van gemotoriseerd verkeer geremd. Daarnaast zal een dubbele middenmarkering worden aangebracht om gemotoriseerd verkeer te ontmoedigen om fietsers in te halen. Tot slot zullen er oversteekplaatsen voor voetgangers worden ingericht ter hoogte van het kruispunt met de Wilgenstraat.

Deze ingrepen zullen de komende weken gebeuren, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Meer informatie over fietsstraten is terug te vinden op www.antwerpen.be.

Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor mobiliteit

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is