Help zorgverstrekkers aan een parkeerplaats via Zorgparking

Op 30 maart 2020, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Welzijn

Door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus werken veel mensen van thuis. Hierdoor staan veel voertuigen voor langere tijd geparkeerd en vinden dokters, verplegers en ander zorgpersoneel moeilijker een parkeerplaats bij huisbezoeken. Zorgparking biedt een oplossing voor dit probleem. Burgers kunnen zich inschrijven om de parkeerplaats voor hun oprit of garage ter beschikking te stellen aan zorgverstrekkers via www.antwerpen.be/zorgparking.

Zorgparking is een parkeerplaats, voor een oprit of garage, die bewoners ter beschikking stellen aan zorgverstrekkers. Tijdens huisbezoeken kunnen ze hier tussen 8 uur 's morgens en middernacht 45 minuten gratis parkeren. De tijd die wordt uitgespaard met het zoeken naar een vrije parkeerplaats kan dan extra aan zorgbehoevenden worden besteed.

Het initiatief bestaat al langer in Antwerpen. In de stad worden al 634 parkeerplaatsen aangeboden als Zorgparking, waarvan 649 zorgverstrekkers gebruikmaken.

Maar dit blijkt echter niet voldoende te zijn tijdens de coronacrisis. De straten staan vol geparkeerd en zorgverstrekkers vinden moeilijk parkeerplaats.

De stad Antwerpen roept daarom burgers op om zich in te schrijven voor Zorgparking. Dit kan online via www.antwerpen.be/zorgparking. Wie zich inschrijft ontvangt binnen enkele dagen een sticker om op zijn garagepoort te kleven. Zo weten zorgverstrekkers dat ze deze parkeerplaats mogen gebruiken. Zorgverstrekkers die gebruik willen maken van Zorgparking moeten zich ook inschrijven. Zij ontvangen een parkeervergunning met hun gsm-nummer op. Deze parkeervergunningen moeten ze achter de voorruit van hun wagen plaatsen. Zo kan de bewoner contact opnemen om de parkeerplaats vrij te maken als het nodig is.

Schepen voor gezondheids- en seniorenzorg Fons Duchateau: “Het Dagelijks applaus om 20 uur voor ons verplegend personeel is een mooi staaltje solidariteit. Maar we kunnen meer doen. Voor zorgverleners én de Antwerpenaar. Heeft u een garage, aarzel dan niet. Je zorgt voor meer uren zorg en minder frustrerende uren vruchteloos rondrijden. Het vraagt een paar minuten werk. Doen!”

Door de coronacrisis zijn er gelijkaardige initiatieven opgericht door burgers en organisaties. De stad vraagt om deze allemaal te bundelen onder Zorgparking. Zo blijft het duidelijk voor zorgverstrekkers welke parkeerplaatsen ze mogen gebruiken. Daarnaast kunnen zorgverstrekkers de parkeerplaatsen gemakkelijk terugvinden via een onlinekaart op de website van Antwerpen (onder parkeren > Zorgparkings).

Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: “Het is hartverwarmend om te zien hoeveel Antwerpenaren een parkeerplaats willen vrijhouden voor die mensen die we nu het meest nodig hebben. Met dit initiatief coördineren we een concrete vraag en aanbod.

Verantwoordelijke schepenen: Fons Duchateau, schepen voor gezondheids- en seniorenzorg - Koen Kennis, schepen voor mobiliteit

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is