Investering van 1 miljoen om Antwerpse premetrostations veiliger te maken (GVA 12/03/2018)

Op 12 maart 2018, over deze onderwerpen: Mobiliteit

De openbare vervoersmaatschappij De Lijn gaat 508 hightech bewakingscamera’s plaatsen in de premetrostations in Antwerpen. Het gaat om camera’s die in staat zijn verdachten herkenbaar in beeld te krijgen. De nieuwe camera’s kosten 1 miljoen euro.

De nieuwe Full High Definition-camera’s zullen worden geplaatst in negen premetrostations van De Lijn. In totaal gaat het om 508 camera’s, die de stations Meir, Groenplaats, Frederik Van Eeden, Diamant, Plantin, Elisabeth, Handel, Schijnpoort en Sport de klok rond zullen bewaken. “De huidige camera’s in die stations zijn sterk verouderd”, zegt Vlaams parlementslid Annick De Ridder (N-VA). De Ridder vroeg daarom aan haar partijgenoot en minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) om de verouderde camera’s in de Antwerpse metrostations te vervangen. “Uit een rapport dat door de politiediensten werd doorgegeven, blijkt dat er een groot aantal camera’s in de Antwerpse premetrostations hangt waarvan de beelden niet voldoende kwaliteitsvol zijn. Het wordt quasi onmogelijk om gezichten te herkennen, wat voor een veiligheidsprobleem zorgt indien er zich een incident zou voordoen.”

In premetrostations Astrid en Zegel, en in de evacuatiepremetrostations Carnot, Morkhoven, Drink en Foorplein hangen er al wel nieuwe camera’s. Deze werken met Full HD-technologie, dat zowel gezichtsherkenning als het volgen van personen in realtime mogelijk maakt. Ook de andere stations krijgen nu die moderne camera-apparatuur.

Moderniseren

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Weyts ging in op de vraag van De Ridder om het camera-netwerk te moderniseren. De installatie van de Full HD-camera’s werd opgenomen in de beheersovereenkomst met De Lijn. Het zal ook op tafel worden gelegd bij de volgende begrotingscontrole. De installatie van de nieuwe camera’s zal ten vroegste in 2019 gebeuren. “Het kostenplaatje voor de 508 nieuwe camera’s bedraagt 1 miljoen euro”, laat Jeroen Tiebaut, woordvoerder van minister Weyts, weten. “We zetten in op de veiligheid voor passagiers en chauffeurs, dus de aanwezigheid van bruikbare camerabeelden als het misloopt, is voor ons zeer belangrijk.”

Toekomstmuziek

De installatie van de hypermoderne bewakingscamera’s speelt ook in op de strategie van de Antwerpse politie, die steeds meer gebruik wil maken van camerabewaking in de stad én in de haven. De Antwerpse politie doet momenteel onderzoek naar het gebruik van intelligente camera-toepassingen. Automatische gezichtsherkenning is nog toekomstmuziek, zo klinkt het bij politiewoordvoerder Willem Migom. “Maar we bestuderen momenteel wel de mogelijkheid om filters gebruiken. Als we bijvoorbeeld een verdachte met een rode jas zoeken, dan worden de personen met een rode jas uit de beelden gefilterd.”

CR Britt Peeters GVA 120318

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is