Kiel wordt roze parkeerzone

Op 5 juli 2019, over deze onderwerpen: Parkeerbeleid

Vanaf 30 september 2019 verandert het parkeertarief in de oranje en een stuk van de blauwe zone rond het Kiel. Dit gebied wordt, net als de meeste andere zones buiten de Singel, roze. In de Abdijstraat blijft wel de gele zone (winkelstraatprincipe) gelden.

De verandering beslaat de huidige oranje zone die ligt tussen de Emiel Vloorsstraat en de VIIde-Olympiadelaan, en het stukje blauwe zone tussen die laan en de Jan de Voslei. Samen worden die twee gebieden een nieuw stuk roze zone.  In de Abdijstraat blijft de gele zone gelden. De naastliggende blauwe zone Antwerp Expo blijft ook ongewijzigd.

Parkeertarieven

De kleurencodes voor betalende parkeerzones zijn rood, oranje en licht- en donkergroen en geel. Voor de zones met parkeerschijf is dat blauw. Op 1 april van dit jaar kwam daar nog een nieuwe kleurcode bij: het grootste deel van de zone buiten de Singel kreeg een roze kleur.

Over het algemeen geldt voor parkeertarieven: hoe dichter bij het centrum, hoe hoger de kost per uur. Deze redenering werd ook verder doorgetrokken bij de uitbreiding van het betalend parkeren buiten de Singel.

In de roze zone:

Eerste twee uur gratis (na registratie aan de parkeerautomaat, via sms of app) en nadien 0,50 euro per uur.
De eerste twee uur gratis gelden per nummerplaat slechts één keer per zonecode per dag.
Een ticket voor langparkeren (maximaal 10 uur) kost 2,70 euro.

In de gele zone

0,50 euro per uur.
Bewonersparkeren is er niet mogelijk tijdens de winkeluren, en er is enkel een tarief voor kortparkeren.

Betalend parkeren zorgt er voor dat bestuurders hun parkeersessie beperkt houden en alternatieven zoals park-and-rides zoeken als ze langer willen parkeren. Hierdoor daalt de parkeerdruk.

Timing

De wijzigingen op straat, het aanpassen van de automaten en het plaatsen van parkeerinformatieborden in de nieuwe roze zone zullen zichtbaar zijn vanaf half september. In de loop van augustus ontvangen buurtbewoners nog een infobrief over de aanpassing van de parkeertariefzone, iets wat vooral een impact zal hebben op hun bezoekers. Bewoners kunnen voor zichzelf steeds een parkeervergunning aanvragen.

Opvolging

Na de invoering van de nieuwe parkeerregeling in dit gebied zal de stad meldingen van bewoners over parkeerdruk nauwgezet opvolgen.

Alle info over parkeren en mobiliteit in Antwerpen is te vinden op www.parkereninantwerpen.be.  Meer informatie specifiek over de roze zone staat hier.

Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor mobiliteit

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is