Mobit lanceert slimme deelfietsen in stad Antwerpen

Op 14 juni 2018, over deze onderwerpen: Mobiliteit

Vandaag lanceert Mobit in Antwerpen zijn deelfietsensysteem met 300 slimme deelfietsen. De dichtstbijzijnde fiets vinden en openen, doen gebruikers via de app. Daarnaast beschikken de fietsen over een gps-tracker. Hierdoor kunnen ze altijd in realtime gelokaliseerd worden. De Mobit-deelfietsen zijn te vinden in vaste parkeerzones, waar gebruikers de fietsen ook moeten terugplaatsen. Bovendien staan ze ook aan 12 park-and-ridelocaties in de stad. Zo wordt het ‘Park and Bike’-principe, de combinatie van auto en fiets, gestimuleerd. Deze slimme mobiliteitsoplossing aan park-and-rides wordt gerealiseerd in het kader van de Marktplaats voor mobiliteit van Slim naar Antwerpen.

Vanaf vandaag zijn de groene deelfietsen van Mobit zichtbaar in het Antwerpse straatbeeld. Gebruikers kunnen op de app zien waar de dichtstbijzijnde fiets staat. Wanneer ze de QR-code op de fiets met de app scannen, springt het slot open en begint de rit te lopen. De fiets parkeren ze na gebruik op een Mobit-parkeerlocatie. De app toont waar die zich bevinden (inclusief foto van straatbeeld). Het slot sluiten gebruikers manueel, waardoor de rit automatisch gestopt wordt.  Zo staat de fiets klaar voor de volgende gebruiker. Mobit zorgt ervoor dat alle fietsen onderhouden worden.

Een ritje kost 0,45 euro voor de eerste 20 minuten, vervolgens 0,45 euro per schijf van 20 minuten. Voor korte ritten tot 4 minuten is er een voordeeltarief: slechts 0,29 euro voor de totale 4 minuten. Een dagpas kost 3 euro en laat gebruikers toe 24 uur ongelimiteerd te fietsen.

Slim naar Antwerpen ‘Park and Bike-dagpas’

In het kader van Slim Naar Antwerpen lanceert Mobit ook de speciale Slim Naar Antwerpen ‘Park and Bike-dagpas’. Deze dagpas kost slechts 2 euro en is bedoeld voor het  ontlenen van een fiets op een van de 12 park-and-rides waar Mobit-fietsen te vinden zijn. Om van dit voordeeltarief gebruik te maken moeten gebruikers de fiets wel terugbrengen naar de park-and-ride waar de fiets ontleend is. Gebruikers kunnen ritten ook pauzeren en de fiets op slot doen, om daarna hun rit weer verder te zetten met dezelfde fiets.

Koen Kennis, schepen voor mobiliteit: “De vervoersdeelsystemen kennen in Antwerpen veel succes. Door het wijdverspreid gebruik van de smartphone is het vandaag veel makkelijker om het gedeeld gebruik te organiseren. Met Mobit krijgen we er een nieuw free-floating fietsdeelsysteem bij. Pendelaars en bezoekers kunnen voortaan ook hun wagen achterlaten in één van de 12 park-and-rides waar Mobit-fietsen te vinden zijn en zo makkelijk hun rit verderzetten naar de stad met de fiets.”

‘Made in Belgium’-fietsen

“Mobit staat garant voor een eenvoudige gebruikservaring en kwalitatieve fietsen die in België gemaakt worden”, zegt medeoprichter/CEO Bernard De Groote. “Het succes van Mobit in andere Vlaamse steden geeft ons het vertrouwen om verder uit te breiden.” Medeoprichter Alexander De Bièvre vertelt verder: “De mobiliteitsuitdagingen in Antwerpen maken het voor Mobit een zeer aantrekkelijke stad om aanwezig te zijn. Dankzij de steun van Slim naar Antwerpen lanceren we de Park and Bike-dagpas die erop gericht is zoveel mogelijk wagens te parkeren aan de rand van de stad. Met een kostprijs van 2 euro voor 24 uur fietsen is dit een zeer aantrekkelijke formule.”

Ontlenen en terugbrengen naar Mobit-parkeerzones

Het Mobit-deelsysteem maakt geen gebruik van vaste infrastructuur voor de parkeerlocaties om de fietsen te stallen. Via geo-fencing (i.e. het virtueel afbakenen van een geografisch gebied door middel van gps) zijn er een vijftigtal Mobit-parkeerzones vastgelegd. Deze zones zijn gemiddeld 20 op 10 meter groot en bevinden zich rondom plaatsen waar nietjes (fietsenstallingen) staan. De zones liggen binnen de Ring en op de park-and-rides.

Gebruikers kunnen fietsen ontlenen in een Mobit-parkeerzone en vervolgens stallen in dezelfde of een andere parkeerzone. Fietsen die aan een park-and-ride ontleend worden aan het speciale Slim naar Antwerpen dagpas-voordeeltarief dienen wel teruggeplaatst te worden op dezelfde locatie.

Uitbreiding

Sinds 1 september 2017 zijn er 800 Mobit-fietsen in Mechelen, Kortrijk, Hasselt en Genk beschikbaar. Op enkele maanden tijd zijn er reeds meer dan 6500 gebruikers en 70.000 ritten. In Antwerpen worden initieel 100 fietsen beschikbaar gesteld op de 12 park-and-rides en 200 fietsen in het centrum van de stad. Mobit plant binnen het jaar het aantal fietsen in Antwerpen te verhogen tot 800 en eventueel ook uit te breiden naar de districten.

Marktplaats voor mobiliteit

Mobit is 1 van de 18 geselecteerde projecten binnen de projectoproep 2017 van de Marktplaats voor mobiliteit, die inzet op slimme mobiliteitsoplossingen in de Antwerpse regio. Deze oproep werd gelanceerd in september 2017. Er werden 18 projecten geselecteerd, waarvan 11 gericht op personenmobiliteit en 7 gericht op logistiek. Ze dragen bij aan vlot, efficiënt en betrouwbaar personen- en vrachtverkeer.  Ze kunnen rekenen op de stad voor professionele expertise, financiële en communicatieve ondersteuning.

Meer informatie over de Marktplaats voor mobiliteit staat op https://www.slimnaarantwerpen.be/nl/mobiliteitsaanbieders. Een overzicht van de 18 geselecteerde projecten in het kader van projectoproep 2017 vindt u via deze link.

Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor mobiliteit

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is