Negen nieuwe mobiliteitsprojecten krijgen ondersteuning van Slim naar Antwerpen

Op 15 november 2019, over deze onderwerpen: Mobiliteit

Slim naar Antwerpen selecteerde negen mobiliteitsprojecten die in de nabije toekomst zullen worden uitgerold met ondersteuning van de stad Antwerpen. De projecten kaderen binnen de Marktplaats voor mobiliteit van Slim naar Antwerpen en zetten in op slimme mobiliteitsoplossingen voor de Antwerpse regio. Het gaat zowel om projecten voor personenmobiliteit als voor vrachtverkeer.

Op 22 mei 2019 lanceerde de stad opnieuw een oproep voor projecten die bijdragen aan vlot, efficiënt en betrouwbaar personen- en vrachtverkeer. Dat kan door in te zetten op een time shift, een modal shift of het optimaler gebruiken van voertuigen (een efficiëntieslag).

Er kwamen twintig projectvoorstellen binnen waaruit een professionele jury er negen heeft geselecteerd op basis van vooropgestelde criteria. De jury bestond uit mobiliteitsexperts van De Werkvennootschap (uitvoeringsorgaan van de Vlaamse Overheid), VOKA, Havenbedrijf Antwerpen en de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn. Voor de beoordeling werd onder andere gekeken naar de impact die het project heeft op de voorliggende uitdagingen, de kwaliteit van de projectvoorstellen en de gevraagde ondersteuning van de stad Antwerpen.

Voor personenvervoer zal er bijvoorbeeld in een pilootproject bij enkele stations binnenkort een gecombineerd ticket voor het gebruik van trein en B-Parking (stationsparkings) aangeboden worden.

Voor de werknemers gaat het om projecten die alternatieven bieden voor de (bedrijfs)wagenrijders door middel van een slimmer mobiliteitsbeleid in bedrijven, het aanmoedigen van fietsen en het aanbieden van telewerken. Eén project zet in op het gebruik van cargodeelfietsen en twee projecten ondersteunen een timeshift naar nachttransport van containervrachten. 

Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: ‘Slim naar Antwerpen lanceerde de voorbije jaren, met veel succes, verschillende projectoproepen. Ik ben blij met de vele geïnteresseerde bedrijven die met slimme mobiliteitsoplossingen willen zorgen voor een vermindering van de verkeerscongesties in en rond Antwerpen!’

De geselecteerde projecten, waarvan zes gericht op personenmobiliteit en drie op logistiek, kunnen rekenen op de stad voor financiële en/of communicatieve ondersteuning, en professionele expertise. In de bijlage hierna vindt u een overzicht van de verschillende projecten.

Meer informatie over de samenwerking van Slim naar Antwerpen met mobiliteitsaanbieders en de vorige projectoproepen kan u vinden op www.slimnaarantwerpen.be/nl/mobiliteitsaanbieders. Klik hier voor de rechtstreekse link.

Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor mobiliteit

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is