Nieuw reglement voor deelmobiliteit goedgekeurd

Op 26 februari 2018, over deze onderwerpen: Mobiliteit

De stad Antwerpen blijft inzetten op het mobiliteitsaanbod en kijkt daarbij naar nieuwe ontwikkelingen. De mobiliteitsoplossing die de laatste jaren het meest aan succes heeft gewonnen is deelmobiliteit. De nieuwste ontwikkeling op dat vlak zijn deelsystemen zonder vaste stations of zogenaamde free-floatingsystemen. Voor de exploitatie van dergelijke systemen liet de stad alvast een nieuw reglement opstellen. Het college legt dit nog ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.

“Dankzij technologische ontwikkelingen wordt het steeds makkelijker om systemen voor deelmobiliteit op te zetten en te gebruiken. Operatoren hebben weinig of geen steun nodig van de lokale overheid en ook gebruikers hebben dankzij de eigen smartphone gemakkelijk toegang tot fietsen, e-fietsen en scooters”, verduidelijkt schepen voor mobiliteit Koen Kennis. “De stad Antwerpen juicht deelmobiliteit toe. Tegelijkertijd willen we vermijden dat dit tot overlast leidt voor bewoners en bezoekers aan de stad. Daarom vinden we het belangrijk om deelmobiliteit in Antwerpen goed te reglementeren.”  

De allernieuwste deelsystemen zijn er zonder vaste stations. Deze free-floatingsystemen hebben geen vaste stalplaats en kunnen overal ontleend worden, maar ook overal achtergelaten worden. Dit houdt een groter risico in op foutief of slordig stalgedrag wat dan weer een risico kan vormen voor de veiligheid van andere weggebruikers.

Daarom stelde de stad een reglement op voor de exploitatie van free-floatingdeelsystemen. In de code van politiereglementen werd een bijkomend verbod opgenomen, waardoor het uitbaten van een deelsysteem voor voertuigen niet mogelijk is zonder voorafgaande toelating, vergunning of concessie. Om een vergunning die 2 jaar geldig is te bekomen, moet de uitbater van het free-floatingdeelsysteem voldoen aan enkele uitgangspunten die de basis vormen voor het nieuwe reglement. Zo zullen bijvoorbeeld het minimum en maximum aantal deelvoertuigen vastgelegd worden en zijn er ook vastgelegde eisen op vlak van dienstverlening en dataverwerking.

Het nieuwe reglement is van toepassing op alle deelsystemen zonder vaste stations met uitzondering van deelauto’s. Het is een noodzakelijk instrument om de openbare orde en veiligheid te kunnen vrijwaren en tegelijkertijd de nieuwe ontwikkelingen op vlak van mobiliteitsaanbod voor de burger, bezoeker en werknemer ten volle te ondersteunen.     

Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor mobiliteit

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is