Opening nieuwe speeltuin en verlaagde kade aan Kempisch dok in Cadixwijk

Op 24 juni 2020, over deze onderwerpen: Haven, Ruimtelijke ordening, Stadsontwikkeling

Gisteren opende in de Binnenvaartstraat in de Cadixwijk een nieuwe speeltuin van 600 m² voor kinderen van 3 tot 6 jaar. Naast deze tweede speeltuin voor de wijk opende ook de verlaagde kade aan het Kempisch dok. Die biedt vooral plaats voor ontspanning aan het water.

Speeltuin voor kinderen van 3-6 jaar

De speeltuin in zand van 600 m² heeft in totaal 13 speelobjecten zoals schommels, wippen, waterelementen en glijbanen. Een golvenlandschap in hout verwijst naar de haven en het water in de buurt en is tegelijkertijd een speelelement. Vier nieuwe bomen zullen op termijn voor voldoende schaduw zorgen. Voor de ouders zijn er zitplekken. Het is de tweede speeltuin voor de wijk naast de speeltuin op het Schengenplein.

Verlaagde kade aan het Kempisch dok

In september 2019 startte AG VESPA met de aanleg van een verlaagde kade tot aan het water. Die kade is nu klaar voor gebruik. Het wordt een plaats voor ontspanning dichtbij het water om er vanop de trappenpartij te genieten van het uitzicht.

De werken sluiten aan op de bouw van de nieuw aangelegde kademuur in het Kempisch dok. Het toekomstige Kempenplein krijgt een tijdelijke inrichting in afwachting van de ontwikkeling van het aangrenzende bouwblok.

Schepen voor stadsontwikkeling en ruimtelijke ordening Annick De Ridder: “De Cadixwijk is een prachtig voorbeeld van een stad aan het water. De speeltuin en de verlaagde kade brengen dat water nog dichterbij de bewoners om ons zo terug te verbinden met het rijke verleden van onze havenstad.”

Districtsburgemeester voor Antwerpen Paul Cordy: “Tijdens de lockdown is bewezen hoe waardevol ons openbaar domein is. Met deze vernieuwde kade en bijhorende speeltuin zetten we verder in op de verfraaiing van de Cadixwijk en op de levenskwaliteit van haar bewoners.”

Veiligheidsvoorschriften respecteren

Het is noodzakelijk dat bezoekers rekening blijven houden met de geldende veiligheidsvoorschriften in het kader van de coronamaatregelen: het bewaren van een afstand van 1,5 meter, het vermijden van drukke momenten, …

Ontwikkeling Cadixwijk

De stad wil van de Cadixwijk een duurzame woonwijk maken. Momenteel wonen er zo’n 1500 mensen, dat zullen er over enkele jaren ongeveer 4000 zijn. Daarom worden de braakliggende gronden in verschillende fases verkocht, gekoppeld aan voorwaarden, zodat een gemengde ontwikkeling met wonen, werken, winkelen er voor iedereen mogelijk is. Ook de heraanleg van het openbaar domein verloopt gefaseerd en volgt op de nieuwe ontwikkelingen. Sinds vorig jaar rijdt er een tram door de wijk. Verder is de heraanleg van de binnenstraten (de Napelsstraat, Genuastraat, Kempischdok-Westkaai en Rigastraat) volop bezig. In de zomer volgt de laatste fase van deze werken: de heraanleg van de Kempischdok-Westkaai, het gedeelte vanaf de schoolingang tot de August Michielsstraat, en de Rigastraat, het gedeelte tussen de Binnenvaartstraat en de Kempischdok-Westkaai. Ook dit najaar komt er een nieuwe hondenloopzone in de Binnenvaartstraat.

Verantwoordelijken: Annick De Ridder, schepen voor stadsontwikkeling, ruimtelijke ordening en haven – Fons Duchateau, voorzitter AG VESPA

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is