Passerelle Schijnpoort open

Op 27 mei 2020, over deze onderwerpen: Mobiliteit

Sinds deze ochtend is de passerelle aan Schijnpoort open. Via die nieuwe brug kunnen voetgangers veilig in één beweging de Noordersingel en de Schijnpoortweg oversteken. In de toekomst, na de realisatie van de Oosterweelverbinding, sluit de passerelle aan op een fietsbrug die de verbinding met het Ringfietspad maakt.

De bouw van de passerelle begon in oktober 2018. De brug is zes meter breed en 180 meter lang. Ze laat toe om veilig over te steken tussen Spoor Oost en het Lobroekdok en dus Sportpaleis en Lotto Arena. Ze is bedoeld voor voetgangers, maar kan ook gebruikt worden door fietsers.

Tijdelijke trap

Momenteel eindigt de passerelle nog op een tijdelijke trap met een fietsgoot, waardoor ze enkel geschikt is voor gewone fietsen. Een veilige en integraal toegankelijke helling zou zo een 500 meter lang moeten zijn. Daarvoor is er nu niet voldoende ruimte; een groot deel van de zone rond het Lobroekdok zal immers worden ingenomen door de werken aan de Oosterweelverbinding.

Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: “Een tijdelijke helling zou betekenen dat zowel fietsers als voetgangers een hele omweg moeten maken om op hun bestemming te komen. Met de keuze voor een tijdelijke trap zorgen we er voor dat in deze eerste fase de vele bezoekers aan zowel het Sportpaleis als de Lotto Arena comfortabel de oversteek kunnen maken, ook tijdens de werken aan de Oosterweelverbinding. Met de recente vernieuwing van het fietspad langs deze kant van de Schijnpoortweg kunnen fietsers eveneens op een snelle en veilige manier de stad bereiken.”

Toekomstige fietsverbinding                                             

Na de realisatie van de Oosterweelverbinding komt er ook een nieuwe fietsbrug, die zal aansluiten op de huidige passerelle. Zo zullen ook elektrische fietsers, rolstoelgebruikers en bakfietsers conflictvrij de verbinding maken tussen Spoor Oost en (vanaf dan) het Ringfietspad. De nieuwe fietsbrug wordt samen met de verdere uitwerking van Ringpark Lobroekdok en Ringpark het Schijn uitgetekend. Dan zal ook het Ringfietspad verder doorlopen langs het Sportpaleis richting noorden. Zo maakt het de aansluiting op de fietsbrug over het Albertkanaal en op de nieuwe fietsverbinding doorheen de toekomstige Scheldetunnel aan het Noordkasteel.

Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor mobiliteit

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is