U bent hier
Proefopstelling Groot Hagelkruis voor vlotter en veiliger verkeer

De stad Antwerpen blijft investeren in verkeersveiligheidsmaatregelen. Het vernieuwen van de verkeerslichten aan het kruispunt van de Ferdinand Verbieststraat met het Groot Hagelkruis in het district Antwerpen biedt de mogelijkheid om er een proefopstelling uit te testen die moet zorgen voor een vlottere doorstroming en veiliger verkeer.
De aansluiting van het Groot Hagelkruis op de Ferdinand Verbieststraat en de Eduard Van Benedenstraat is momenteel zo ingericht dat het verkeer op verschillende manieren de achterliggende wijk kan inrijden. Een proefopstelling beperkt deze vele bewegingen en maakt het kruispunt overzichtelijker en veiliger.
Nieuwe verkeerslichten
Schepen Koen Kennis: “Het kruispunt van het Groot Hagelkruis met de Ferdinand Verbieststraat krijgt binnenkort nieuwe verkeerslichten met detectielussen, waarvan de afstelling beter aansluit bij de frequentie van het verkeer uit alle straten. Het plaatsen van de nieuwe lichten is meteen de ideale aanleiding om ook de rest van het kruispunt veiliger te maken door middel van een proefopstelling”
De proefopstelling bestaat uit betonnen blokken (jerseys) die verhinderen dat gemotoriseerd verkeer nog rechtstreeks van het Groot Hagelkruis naar de Eduard Van Benedenstraat kan rijden. Met die inrichting maakt de stad ook het vaak voorkomende, maar illegale en onveilige manoeuvre waarbij auto’s van de Eduard Van Benedenstraat naar het Groot Hagelkruis rijden, onmogelijk.
Aandacht voor voetgangers en fietsers
De aanwezige fietspaden worden langs beide zijden van de straat gemarkeerd, om fietsers beter over dit kruispunt te leiden. Ook de oversteekplaats wordt veiliger gemaakt. De stad laat nog onderzoeken hoe ze deze oversteekplaats kan inrichten.
De aansluiting op de ventweg langs de noordelijke zijde zal door middel van wegmarkeringen en plooibakens haakser uitgevoerd worden, waardoor het afslaand verkeer moet vertragen alvorens het die wijk kan inrijden.
De proefopstelling blijft minstens zes maanden staan. In die periode kunnen bewoners en passanten hun opmerkingen bezorgen aan de stad, waarna een evaluatie volgt en de proefopstelling indien nodig bijgestuurd wordt, of in dezelfde vorm behouden blijft. Nadien kan de stad bij een eventuele heraanleg van de straat de nieuwe, veiligere situatie bestendigen.
Verantwoordelijken: burgemeester Bart De Wever - Koen Kennis, schepen voor mobiliteit - Ludo Van Campenhout, schepen voor publiek domein