Schoolkinderen van Luchtbal roepen op tot veiliger fietsen in hun wijk

Op 29 april 2019, over deze onderwerpen: Verkeersveiligheid

Kinderen van scholen uit Luchtbal vragen aandacht voor fietsveiligheid. De kinderen maken tekeningen en plaatsen die langs fietspaden om pendelaars te sensibiliseren en aan te zetten tot aangepast fietsgedrag. Zij werken daarvoor samen met de stad en krijgen steun van het stedelijke laboratorium Stadslab2050 en Slim naar Antwerpen.

In de wijk Luchtbal kunnen fietsers nu al op een stukje fietsostrade, die Antwerpen met Essen verbindt, rijden. Deze loopt nu nog niet volledig door en wordt eind dit jaar afgewerkt. Ondertussen wordt de fietsostrade al veel gebruikt en rijden pendelaars daardoor vaak tegen onaangepaste snelheid door de wijk Luchtbal.

De lokale schoolkinderen maakten tekeningen op borden die op voorhand langs de fietsostrade en het Squarepark worden geplaatst om fietsers te doen vertragen. Ook een nutskast zal worden versierd met tekeningen.

Met verschillende fietsveiligheidsacties willen de bewoners fietsers in de wijk aanzetten tot aangepast fietsgedrag. Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: “Klachten over onaangepaste snelheid van fietsers in woonwijken komen steeds vaker voor. De vraag van de schoolkinderen en bewoners van de Luchtbal is terecht. Op deze manier vragen ze zelf aan de fietsers om rekening te houden met de omgeving.”

De kinderen van de Luchtbal werken hiervoor samen met Buurtregie, de Lokale Politie en Stadstoezicht. Zij zullen tijdens de actie de fietsers informeren zodat de pendelaars kunnen meewerken aan een veilige fietsbuurt. De actie start op maandag 29 april en loopt tot en met vrijdag 10 mei.

Deze acties voor fietsveiligheid zullen plaatsvinden op:

maandag 29 april van 7.30 uur tot 9 uur;
dinsdag 30 april van 15.30 uur tot 17 uur;
donderdag 2 mei van 15.30 tot 17 uur;
woensdag 8 mei van 7.30 uur tot 9 uur;
donderdag 9 mei van 15.30 uur tot 17 uur;
vrijdag 10 mei van 7.30 uur tot 9 uur.

Slim op weg in de buurt

De fietsveiligheidsactie in Luchtbal maakt deel uit van het pilootproject Slim op weg in de buurt, een samenwerking tussen Stadslab2050 (het innovatielab dat de stad wil verduurzamen) en Slim naar Antwerpen. Dat project vertrekt vanuit enkele belangrijke stedelijke uitdagingen, zoals een vlotte doorstroming in de wijken. Het onderzoekt op welke manier Antwerpse wijken een versnelling hoger kunnen schakelen op het vlak van slimme mobiliteit. Onder slimme mobiliteit wordt verstaan: minder verplaatsingen, het maken van geschikte mobiliteitskeuzes, meer combinatievervoer of deelmobiliteit en meer voertuigen op alternatieve energie.

In Luchtbal werd samen met buurtbewoners, partners in de wijk en mobiliteitsaanbieders gezocht naar mobiliteitsoplossingen op maat van de buurt. De bewoners gaven daarbij veilig fietsen op als één van de mobiliteitsproblemen. De fietsveiligheidsactie is een oplossing die samen met de buurt werd bedacht.

Verantwoordelijke: Koen Kennis, schepen voor mobiliteit

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is