Scooty verdubbelt vloot elektrische scooters na positief onthaal in Antwerpen

Op 16 oktober 2017, over deze onderwerpen: Mobiliteit

Scooty is een deelsysteem met elektrische scooters die via een app kunnen worden gereserveerd. Midden juni deden de elektrische scooters hun intrede in Antwerpen. Na amper drie maanden zijn er al bijna 1000 klanten in de stad. Om beter aan de vraag te kunnen voldoen wordt de vloot nu uitgebreid van 30 naar 75 scooters, waarvan een deel met een nieuwe look. Ook de zone waarbinnen de scooters beschikbaar zijn, breidt uit.

Met Scooty kan iedereen via de bijhorende app snel een elektrische scooter reserveren en starten. Met de scooter kan men zich gemakkelijk in Antwerpen verplaatsen, zonder gehinderd te worden door files. De voertuigen staan bovendien vrij verspreid in de binnenstad en hoeven niet naar vaste standplaatsen te worden teruggebracht, enkel binnen de zone. Momenteel zijn er al 30 scooters beschikbaar in de Scheldestad. Deze week komen er daar 45 bij.

Volop in uitbreiding

In juni 2017 lanceerde Scooty zijn deelsysteem in Antwerpen.  In samenwerking met Europcar wordt de vloot nu uitgebreid naar in totaal 75 scooters. Bovendien worden ook nieuwe delen van de stad bediend. Tot nu toe was Scooty voornamelijk actief in de oude binnenstad: van Antwerpen-Zuid langs het Stadspark tot aan het Eilandje. Deze zone wordt nu uitgebreid naar Berchem, inclusief Berchem Station, en Zurenborg. Later is het de bedoeling om ook strategisch uit te breiden naar onder meer het havengebied en daar een pop-upzone te voorzien. De vloot zou dan begin 2018 nogmaals verdubbelen.

Door de zone uit te breiden, de vloot te verdubbelen en strategische pop-upzones te openen, wordt Scooty nog meer een volwaardig alternatief voor snelle stadsverplaatsingen en dient het zich aan als handige oplossing voor de zogenaamde first and last mile.

Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: “Uit eigen ervaring weet ik dat Scooty een waardevolle aanvulling is op de ruime keuze aan vervoersmiddelen vandaag in onze stad. Die waaier aan mogelijkheden wordt nu nog verruimd voor de weggebruikers, en daar ben ik blij om. Nog meer mensen zullen nu gebruik kunnen maken van Scooty.”

Positief onthaal in de eerste maanden

Na de lancering in Antwerpen hield Scooty een bevraging om te peilen naar de reacties van de gebruikers. Bijna 40% van het totaal aantal geregistreerde gebruikers in Antwerpen vulde de enquête in. Het gebruiksgemak en de milieuvriendelijkheid van de elektrische scooters blijken de voornaamste redenen te zijn om Scooty te gebruiken. 64% heeft ook wel degelijk met een scooter gereden na zich geregistreerd te hebben op de app. De meeste gebruikers werken of wonen in de Antwerpse binnenstad. 38,24% gebruikt de scooters voor verplaatsingen in zijn vrije tijd, 29% voor woon-werkverkeer en 9,66% voor andere professionele doeleinden (bv. dienstverplaatsingen). 13,03% combineert de elektrische scooter met een ander vervoersmiddel, zoals trein of auto. Verder blijkt uit de bevraging dat een uitbreiding van de vloot en de zone erg wenselijk zijn. Met de voorgenomen uitbreiding wilt Scooty dus beter aan de bestaande vraag tegemoet komen.

Volledig uitgerust

De scooters zijn volledig uitgerust met een helm en toebehoren, zodat gebruikers enkel een app nodig hebben om de dienst te gebruiken. Het huren kost 25 cent per minuut. Als je de rit pauzeert, betaal je 5 cent per minuut. Momenteel wordt de mogelijkheid bekeken om volgend jaar abonnementsformules en prepaid-minuutpakketten aan te bieden. Om zich voor de dienst in te schrijven moeten gebruikers minstens 21 jaar oud zijn en moeten ze een autorijbewijs of een rijbewijs voor brommers klasse B hebben alsook een kredietkaart. Scooty biedt gratis initiaties aan voor onervaren gebruikers.

Over Slim naar Antwerpen

Slim naar Antwerpen is een initiatief van de stad Antwerpen dat zich inzet voor de bereikbaarheid in en rond de stad, als reactie op de grote Antwerpse infrastructuurwerken. Het is een grootschalige samenwerking die ervoor zorgt dat de negatieve impact van de werken zo minimaal mogelijk blijft. Hiervoor werkt Slim naar Antwerpen samen met verschillende partners, die zowel actief zijn in het personenvervoer als in het vrachtvervoer.

Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor mobiliteit

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is