Slim naar Antwerpen breidt uit met extra functionaliteiten

Op 3 september 2019, over deze onderwerpen: Digitalisering, Mobiliteit

Gebruikers van de website en app van Slim naar Antwerpen kunnen sinds kort van heel wat extra functionaliteiten gebruik maken. Zo kunnen ze een persoonlijk profiel aanmaken met hun voorkeuren waarmee het gegeven reisadvies telkens rekening houdt. Verder kunnen ze voor elke locatie opzoeken welke vervoersmogelijkheden er in de buurt zijn dankzij de vernieuwde mobiliteitskaart. Een opgezochte route doorsturen van de website naar de app (om te volgen onderweg) gaat vanaf nu ook met één druk op de knop. Verder geeft Slim naar Antwerpen voortaan op een handigere manier info over wegenwerken op de route.

Eind 2017 lanceerde de stad Antwerpen in primeur een multimodale routeplanner op de website van Slim naar Antwerpen. Vorig jaar werd de handige routeplanner ook beschikbaar in app-vorm. Zo wil de stad, samen met haar partners, inzetten op de bereikbaarheid van de regio. Slim naar Antwerpen helpt bewoners, bezoekers en pendelaars om het juiste vervoersmiddel te vinden rekening houdend met wegenwerken en het gewenste vertrek- of aankomstuur.

Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: “De technologie maakt het ons mogelijk om ons mobiliteitsbeleid constant bij te sturen en te verfijnen. We hebben de routeplanner van Slim naar Antwerpen nu uitgebreid met heel wat extra vervoersmogelijkheden en functionaliteiten zodat gebruikers nog meer opties hebben om de beste route op maat te kiezen.”

Persoonlijk reisadvies via profiel

Op de website van Slim naar Antwerpen kunnen gebruikers sinds kort een persoonlijk profiel aanmaken. Via dat profiel worden de mobiliteitsvoorkeuren doorgelinkt naar de multimodale routeplanner. Als gebruikers bijvoorbeeld geen auto hebben, met een deelfiets rijden of enkel gebruik maken van de trein zal de routeplanner daar rekening mee houden. Bovendien kunnen er voortaan aanvullend ook routes voorgesteld worden met de elektrische fiets of plooifiets.

Alle vervoersmogelijkheden in de buurt op interactieve kaart

De vernieuwde mobiliteitskaart maakt het verder mogelijk om voor eender welke locatie op te zoeken wat de vervoersmogelijkheden zijn. Alle opties worden getoond binnen een straal van 5, 15, 30 of 60 minuten wandelen of fietsen. Zo liggen er bijvoorbeeld op 5 minuten wandelen van de Grote Markt verschillende Velo- en taxistations, 2 Cambio-autodeellocaties, meerdere tram- en bushaltes, een elektrisch oplaadpunt voor auto’s en een veer- en waterbushalte. Vanuit de interactieve kaart kan er ook onmiddellijk een route berekend worden naar een van die punten.

Onmiddellijk slim op weg

De website geeft via labels ook reistips mee over de slimste, snelste, actiefste of goedkoopste route. Het is verder eveneens mogelijk om voor de fiets en auto de route-instructies op te vragen of bij het openbaar vervoer na te kijken hoeveel haltes er passeren voor het afstappen. Alle routes waarvoor tickets nodig zijn, linken ook onmiddellijk door naar de ticketinformatie en de betaalmogelijkheden van de aanbieders. Als de gebruiker de routeplanner via de website gebruikt, kan hij het gekozen routeadvies met één klik doorsturen naar de app, waarin die route automatisch opstart.

Extra gebruikersgemak

Uiteraard zijn er ook veel kleine verbeteringen doorgevoerd op basis van gebruikersfeedback. Bij autoroutes die door de Oosterweelwerken lopen, geeft de routeplanner daar bijvoorbeeld een melding van met meer informatie over de werken. Wegenwerken worden op de overzichtskaart niet langer enkel met een punt aangeduid maar ook ineens met de volledige zone waarop de werken impact hebben.

Multimodale routeplanner

De Slim naar Antwerpen routeplanner combineert routes te voet, met de eigen (plooi)fiets, Velo, tram, bus, trein, waterbus en auto. Het is dus bijvoorbeeld mogelijk dat de voorgestelde route u met de eigen fiets of wagen naar het treinstation laat rijden, laat afstappen in het station Antwerpen-Centraal en het laatste stuk te voet of met de Velo laat afleggen. Routes met de auto worden afgeleid naar P+R’s en publieke parkings in de stad om zo van Antwerpen een leefbare stad te maken.

Samenwerking

Slim naar Antwerpen is het resultaat van een samenwerking tussen de stad en De Lijn, NMBS, het Agentschap Wegen en Verkeer, de Vlaamse Waterweg, Lantis, Vervoerregio Antwerpen, provincie Antwerpen, Port of Antwerp en Civitas Portis.

Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor mobiliteit

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is