Stad Antwerpen breidt bewonersparkeren uit in Merksem, Luchtbal en Linkeroever

Op 30 april 2021, over deze onderwerpen: Mobiliteit

Nieuwe park and rides openen in najaar 2021 en voorjaar 2022

Het college besliste vandaag tot een uitbreiding van het bewonersparkeren in Merksem en de start ervan in Luchtbal in oktober 2021. Ook op Linkeroever komt er een uitbreiding, midden 2022. De stad wil hiermee het optimale gebruik van de nieuwe park and rides stimuleren en het parkeren door niet-bewoners in de wijken errond ontmoedigen.

Merksem en Luchtbal

Nog dit najaar openen twee nieuwe Antwerpse park and rides (P+R’s): op de Havanasite in de wijk Luchtbal en aan de Keizershoek in Merksem. De stad wil parkeren op straat in eerste instantie voorbehouden voor bewoners. Daarom wordt het straatparkeren minder voordelig gemaakt dan in die nieuwe parkeergebouwen.

In Merksem wordt de huidige roze tariefzone in oktober 2021 uitgebreid naar de ruime omgeving van de Bredabaan, tot aan de nieuwe P+R inclusief de omgeving van ZNA Jan Palfijn. Bezoekers kunnen hier 2 uur gratis parkeren en betalen 0,70 euro voor elk volgend uur. Bewoners zullen gratis kunnen parkeren omdat de huidige bewonerszone Bredabaan Noord wordt uitgebreid.

In oktober 2021 zal ook een roze tariefzone worden ingevoerd in de wijk Luchtbal tussen Havanastraat, de spoorweg, Groenendaallaan en Noorderlaan. Bezoekers kunnen hier 2 uur gratis parkeren en betalen 0,70 euro voor elk volgend uur. Ook hier zullen bewoners gratis kunnen parkeren, door de invoering van een nieuwe bewonerszone.

Linkeroever

In het voorjaar van 2022 opent het nieuwe P+R-gebouw op Linkeroever. Ook hier wil de stad pendelaars aanmoedigen om in het goedkopere P+R-gebouw te parkeren. De bestaande park and rides worden verkleind. Bewoners kunnen er nog steeds gratis parkeren (mits parkeervergunning voor bewoners) om bijvoorbeeld de tram te nemen of de natuurgebieden te bezoeken.

Midden 2022 zal de huidige blauwe tariefzone in Linkeroever worden omgevormd naar een roze tariefzone, met uitbreiding van de onbebouwde zijde van de Blancefloerlaan en de huidige P+R’s (waarvan er slechts één deels behouden blijft als lokale parking).

De bestaande bewonerszone Linkeroever (waarin de parkeervergunning voor bewoners geldt) wordt vervolgens uitgebreid tot aan onbebouwde zijde van de Blancefloerlaan en de huidige P+R’s. Daarnaast zal nieuwbouwwijk Regatta uit de bewonerszone worden gehaald. Deze wijk is ontworpen om bewonersparkeren inpandig op te vangen en enkel het bezoekersparkeren op het openbaar domein toe te staan. Zo is er meer plaats voor kwalitatieve publieke ruimte. Nieuwe inwoners van de wijk zullen nog steeds een vergunning kunnen aanvragen voor de bewonerszone, maar deze zal dus niet langer geldig zijn in Regatta zelf. Deze aanpassing zorgt voor een betere leefbaarheid in de wijk. Daarnaast zijn er voldoende parkeerplaatsen op eigen percelen of in ondergrondse parkings voorzien voor alle bewoners. De parkeervergunningen van de huidige bewoners van de wijk Regatta blijven wel tijdelijk geldig in de wijk. Zij kunnen eenmaal een verlenging van 4 jaar aanvragen zodat ze voldoende tijd hebben om alternatieven te zoeken.

Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor mobiliteit

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is