Stad neemt mobiele wachthuisjes openbaar vervoer in gebruik

Op 5 februari 2024, over deze onderwerpen: Mobiliteit

Stad Antwerpen voorziet tien nieuwe mobiele wachthuisjes voor het openbaar vervoer en de internationale reisbussen. Dergelijke huisjes kunnen snel en eenvoudig geplaatst en weggenomen worden met een kraanwagen. Daardoor zijn ze onder andere flexibel in te zetten aan tijdelijke haltes of tijdens werven. In totaal heeft de stad nu al twintig dergelijke wachthuisjes ter beschikking.

Eerder al plaatste de stad op 9 verschillende locaties mobiele wachthuisjes aan haltes van het openbaar vervoer. Het gaat daarbij om plekken waar tijdelijke tram- of bushaltes zijn. ​

Deze week plaatst de stad er bijkomend nog 7. Zo krijgt de Antwerpsesteenweg in Hoboken in afwachting van de definitieve herinrichting 5 wachthuisjes: aan de haltes Lelieplaats, Steynstraat, Jan Van de Wouwer, Zwaantjes en Draaiboom. Die haltes worden op dit moment bediend door pendelbussen in vervanging van de ingekorte lijn van tram 4. Naast de vijf huisjes aan de Antwerpsesteenweg, worden ook 2 haltes voor de internationale busmaatschappijen met een mobiel wachthuisje uitgerust: een op de Borsbeeksebrug in Berchem en een op de Blancefloerlaan op Linkeroever. ​

Concessiehouder JCDecaux plaatst de wachthuisjes in opdracht van de stad. Samen met de Antwerpsesteenweg in Hoboken en de haltes voor de internationale bussen komt het aantal momenteel ingevulde locaties op zestien te liggen, en de stad heeft bijkomend momenteel nog vier wachthuisjes in stock.

Koen Kennis, schepen voor mobiliteit: "Als we willen dat mensen het openbaar vervoer gebruiken, dan moet aan hun comfort gedacht worden, en dat begint met de locatie waar ze op bus of tram wachten. Dat we nu 20 mobiele wachthuisjes kunnen inzetten, maakt dat we snel en flexibel kunnen reageren op reële noden."

Comfort voor de reizigers

De mobiele wachthuisjes hebben verlichting op zonne-energie en zijn gemonteerd op een stalen bodemplaat. Ze kunnen snel en eenvoudig geplaatst en weggenomen worden met een kraanwagen. Daardoor zijn ze bijvoorbeeld flexibel in te zetten tijdens werven.

Koen Kennis - Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is